Slujbele cu risc crescut de cancer ovarian. Activitatea în saloanele de cosmetică, printre cele mai expuse
Sunt unele domenii de activitate care prezintă un risc mai mare sau mai mic de dezvoltare a unor boli. Un studiu recent publicat într-o cunoscută revistă de specialitate vorbește despre riscul de cancer ovarian la care se expun femeile prin activitatea pe care o desfășoară la locul de muncă. Rezultatele studiului caz-control au fost publicate în revista Occupational & Environmental Medicine. Aici sunt identificate atât slujbele cu risc crescut la această boală cât și factorii care o influențează.
Meseriile cu risc de cancer ovarian
Cercetătorii au folosit un studiu de caz-control bazat pe populație, numit PRevention of OVArian Cancer in Quebec (PROVAQ) și au colectat informații despre contextul socio-demografic, istoricul medical, istoricul reproductiv, factorii stilului de viață și istoricul de angajare pe parcursul vieții.
După analizarea acestor date și contabilizarea factorilor de influență, studiul a constatat că mai multe profesii au fost legate de un risc crescut de cancer ovarian.
Așadar, profesarea timp de 10 sau mai mulți ani ca frizer, cosmetician sau în roluri conexe a fost asociat cu un risc de trei ori mai mare.
De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că o altă meserie unde riscul de apariție a bolii este mare se desfășoară în industria de îmbrăcăminte.
Munca pe termen lung în industria de îmbrăcăminte, inclusiv broderia, a fost asociată cu un risc cu 85% mai mare.
În mod similar, munca în vânzări sau retail a fost asociată cu riscuri crescute de 45% și, respectiv, 59%.
Totodată, angajarea în contabilitate timp de 10 sau mai mulți ani a fost asociată cu o dublare a riscului de cancer ovarian, în timp ce munca în construcții a fost asociată cu un risc de trei ori mai mare decât în cazul altor meserii.
În timp ce în domeniul construcțiilor, numărul femeilor este relativ mic, activitățile din domeniul cosmetic sunt realizate în proporție de peste 80 la sută de femei.
Factorii care influențează boala
Studiul a identificat, de asemenea, expuneri profesionale specifice care au fost asociate cu riscuri crescute, se arată în revista Occupational & Environmental Medicine.
Expunerea cumulativă ridicată (8 sau mai mulți ani) la diferiți agenți, cum ar fi pudra de talc, amoniacul, peroxidul de hidrogen, praful de păr, fibrele sintetice, formaldehida și alții a fost legată de riscuri care depășesc 40%.
Frizerii, cosmeticienele și lucrătorii afiliați au fost cel mai frecvent expuși acestor agenți.
Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste asocieri au fost determinate de un singur agent, o combinație sau alți factori la locul de muncă.