Soluţii naturiste pentru tulburările digestive de vară

Ultima actualizare:

Vine vremea vacanţelor, iar în anotimpul cald apar tulburări digestive. De la tulburări de tranzit, indigestie sau toxiinfecţii la balonare şi senzaţie de arsură, te poţi confrunta cu ele, mai ales în concedii. Uite câteva remedii la îndemâna oricui, potrivite oricărei situaţii!

Factorii declanşatori sunt temperaturile ridicate, care favorizează înmulţirea microorganismelor patogene (în mediul exterior şi pe alimente), păstrarea alimentelor în condiţii necorespunzătoare de temperatură şi prepararea lor în condiţii improprii, consumul de apă din surse nesigure, concediile cu deplasarea în zone cu alt tip de mâncare decât cea cu care este obişnuit sistemul nostru digestiv. 

  • Indigestie. Indigestia se manifestă prin balonare (meteorism), senzaţie de greaţă, arsuri, colici abdominale. Pentru tratarea acesteia se pot utiliza plante care ajută absorbţia gazelor şi calmarea durerilor: fenicul, roiniţă, muşeţel, mentă, chimen, cimbru, busuioc, frunze de rozmarin. Sub formă de ceai neîndulcit se consumă două-trei căni pe zi, iar ca tinctură câte 30-40 de picături, de două-trei ori pe zi, dizolvate în apă sau ceai. Şi turmericul (pulbere sau capsule) are acţiune deosebit de benefică în caz de indigestie, îmbunătăţeşte digestia şi funcţia hepatică. De asemenea, ghimbirul calmează arsurile gastrice, senzaţia de greaţă şi vomă. Se consumă sub formă de ceai preparat din rădăcina rasă de ghimbir sau pulbere adăugată în limonadă. Pentru îmbunătăţirea digestiei pot fi utilizate şi capsulele ce conţin enzime digestive, dar şi cărbunele medicinal.
  • Diaree şi constipaţie.Tulburările de tranzit apar în special în condiţiile deplasării în alte regiuni, cu ocazia concediilor, aşa-zisa diaree sau constipaţie a călătorului. În ambele situaţii se pot utiliza cu succes probioticele, care ajută la reglarea tranzitului intestinal şi echilibrarea florei intestinale saprofite. În caz de diaree, se pot utiliza: menta, muşeţelul, creţişoara, coada-şoricelului, afinele, scoarţa de salcie – de obicei în amestec, două-trei căni pe zi de ceai neîndulcit. Pudra de roşcove este deosebit de utilă în caz de diaree la copii. În caz de constipaţie, puteţi utiliza socul, sub formă de ceai sau tinctură; aloe, suc sau capsule; ceai din scoarţă de cruşin, rădăcină de lemn-dulce, frunze de senna.
  • Toxiinfecţia alimentară. Toxiinfecţia alimentară aste o afecţiune acută, caracterizată prin colici abdominale, diaree, vomă şi febră. Este cauzată de ingestia de alimente contaminate, cel mai frecvent cu bacterii (Staphylococcus aureus şi Salmonella, E. coli), cu virusuri (rotavirus), paraziţi (Giardia). Pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă: ghimbir şi anghinare contra vărsăturilor; mentă şi muşeţel pentru calmarea colicilor şi inhibarea diareii; pentru efect antiseptic şi antidiareic coada-racului, creţişoară, sunătoare; cimbru, cimbrişor, busuioc, cu efecte antiseptice, antispastice şi carminative, scrie farmaciata.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net