Specialiștii atrag atenția despre un fenomen care îngrijorează tot mai mulți părinți! La ce să fii atent

Tot mai mulţi tineri cad pradă gândurilor negre şi aleg să-şi pună capăt zilelor. Fenomenul este unul tot mai îngrijorător, atrag atenția specialiștii. Părinții au un rol cheie în toată această poveste, ei trebuie să știe să fie aproape de copii. 

Cu ce se confruntă tot mai mulți tineri Foto: Shutterstock
Cu ce se confruntă tot mai mulți tineri Foto: Shutterstock

Ce influențează modul de gândire al unei persoane

În ultimii ani, studiile au arătat că factori precum ocuparea, şomajul, sărăcia, consumul de alcool şi/sau de droguri, violenţa domestică și bulllying-ul influnțează modul de gândire al unei persoane, scrie Antena3CNN.ro. Cu toate eforturile depuse pentru a înțelege și preveni acest fenomen tragic, întrebarea rămâne: cum putem înțelege mai profund motivele din spatele acestor gesturi disperate.

De ce ajung tinerii să se gândească la suicid

Specialiștii susțin că, în momente grele, tinerii cad în capcana unor gânduri din care nu mai pot scăpa și au senzația că situația în care se află ei este fără rezolvare. Suicidul este în proporție de 95% pe fondul unei tulburări psihice. În situații de viață percepute de adolescent ca fiind nerezolvabile, există niște semne care pot anunța și pot identifica o posibilă un posibil act suicidar și de asemenea poate să fie prevenit. 

Cred că descurajarea este cea mai puternică stare pe care adolescentul o are. De asemenea, pentru adolescenți este foarte importantă respingerea din partea prietenilor, intereselor amoroase și așa mai departe, care îi fac să se simtă că întreaga lume este spulberată și această respingere creează emoții, sentimente atât de puternice, încât disperarea îl face să creadă că nu există altă soluție", explică psihologul Keren Rosner.

"Vrea să se sinucidă din dorința de a scăpa de o situație"

„Căutarea aprobării de asemenea, poate pune adolescentul într-o stare peste limita pe care o poate suporta când este ocolit sau ironizat de cei apropiați, de colegi, de grupul de prieteni. Pentru că ei încearcă să se sinucidă în general nu din dorința de a muri și mai degrabă în încercarea de a scăpa de o situație proastă, de sentimente dureroase, de a atrage atenția asupra lor și de multe ori gestul este fatal”, a declarat Keren Rosner, psiholog și psihoterapeut. 

Cum trebuie să acționeze părinții 

Părinții au un rol cheie în toată această situație. „În primul rând, părinții. Sigur, grupul de prieteni este foarte important, dar de foarte multe ori, acești tineri tocmai nu au un grup de prieteni care să fie susținător sau o un adult sau persoană care poate să fie în proximitate adolescentului și în care să aibă încredere.

Atunci părintele, dacă știe că nu are capacitatea, nu știe cum să abordeze situația, nu a avut o relație foarte bună până în acel moment sau chiar a intrat într-o criză a relației, atunci trebuie să apeleze neapărat la un specialist sau la o persoană în care adolescentul să aibă încredere și cu care să poată discuta și să-și spună despre toate frământările lui și despre tot ceea ce simte”, a mai explicat Keren Rosner, psiholog. 

Povestea celor două tinere care s-au sinucis

Ne amintim că în urmă cu doar câteva zile două fete s-au sinucis. Acum, anchetatorii hunedoreni încearcă să facă lumină în această poveste tulburătoare şi de neînţeles, înregistrată la Lupeni. Este vorba despre cele două adolescente care au murit împreună, după ce au căzut de pe o clădire dezafectată.

Indiciile culese până acum sugerează că fetele ar fi fost victime ale bullyingului. Se aşteaptă şi rezultatele complete ale analizelor de laborator, care ar putea indica dacă fetele consumaseră înainte alcool sau droguri. Secvențele, în care apar și cele două fete de 15 ani, au fost filmate la o petrecere, la care au participat mai mulţi tineri. Anchetatorii nu ştiu încă dacă au fost surprinse în ziua tragediei, şi dacă evenimentul are vreo legătură cu ce s-a întâmplat.

Ar fi fost vorba de bullying

Biletul de adio, lăsat de una dintre fetele de 15 ani, pe care aceasta scrisese „Lumea e rea”, pare să vorbească însă despre o suferinţă a tinerelor. Mai ales că, înainte de tragedie, una dintre ele a lăsat pe ceea ce pare a fi un grup de prieteni, un mesaj răvăşitor, în care îi acuză pe ceilalţi de bullying: „Mă bucur că v-am cunoscut, merci că ne-ați jignit și că ne-ați făcut în toate felurile. Sunteți un grup toxic și veți fi în continuare”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net