Specialiștii sar în ajutor! Sfaturile OMS să alungăm depresia COVID-19

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din luna octombrie 2020 că pandemia de COVID-19 a crescut alarmant de mult numărul persoanelor diagnosticate cu depresie, atacuri de panică și stări de anxietate. La finele anului 2021, se estima că peste 40% din populația planetei a fost afectată de ”depresia COVID-19”.

În paralel cu pandemia s-a dezvoltat o altă afecțiune care ne macină - foto Shutterstock
În paralel cu pandemia s-a dezvoltat o altă afecțiune care ne macină - foto Shutterstock

Experții OMS au stabilit care sunt principalele forme de manifestare a depresiei COVID-19 apărute pe fondul incertitudinii legate de viitor, izolării la domiciliu, lipsei de socializare, problemelor din familie și a amenințării legate de COVID-19.

Simptomele depresiei COVID-19

Majoritatea studiilor au arătat că cedarea nervoasă este asociată adesea cu simptome precum: dureri de cap, dureri de gât și umeri, dureri de spate, lipsa poftei de mâncare, nod în gât, dureri în piept, probleme intestinale, tensiune musculară (în zona picioarelor) și senzația de oboseală continuă. Psihologii și psihiatrii din cadrul OMS au atras atenția că în această perioadă (2020-2022) oamenii au fost năpădiți de gânduri negre, au fost afectați de tragediile din comunitate și au dezvoltat o sensibilitate aparte la informațiile negative venite din exterior.

Forme de manifestare ale depresiei

Mai mult decât atât, peste 60% din persoanele care au trecut prin faze specifice depresiei COVID-19 au recunoscut că ”s-au îndepărtate de valorile care le defineau”, au devenit mai irascibile, au avut tendința să dea vina pe ”cineva/ceva din exterior pentru starea de rău în care se aflau” și au ajuns în pragul disperării rămânând blocate în greșeli/neîmpliniri din trecut. Pentru a depăși etapa de blocaj emoțional-afectiv, specialiștii OMS recomandă să ”revenim mental în prezent” și să ne implicăm în activitatea executată, fără a o mai raporta la trecut sau la experiența acumulată.

Cum reducem nivelul de stres?

Timpul petrecut cu familia trebuie să fie de calitate pentru a stimula secreția de oxitocină în creier și pentru a reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului). Sunt foarte importante ieșirile cu prietenii, cu respectarea distanțării sociale pentru a ajuta creierul să învețe iar să observe grimasele faciale, să citească în ochi și să identifice microgesturile celor din jur.

Peste 80% din cazurile de depresie COVID-19 sunt cauzate de o ”furtună emoțională” care produce un haos generalizat în mintea și viața noastră, susțin specialiștii. Pentru a evita blocajele și permanentizarea acestei stări de rău generalizat este important să facem exerciții de respirație (n.r. inspirați -4 secunde; blocați aerul în plămâni - 4 secunde; expirați: 4 secunde; țineți respirație - 4 secunde; exercițiu zilnic recomandat pe o durată de 12-15 minute) și sport.

Sportul și evadarea din zona de confort

În țările unde este permis accesul la sala de fitness, specialiștii recomandă ”evadarea din zona de confort” și socializarea cu persoanele întâlnite acolo, elemente care vă vor ajuta să respectați un program de antrenament și să nu abandonați activitatea. În țările unde acest lucru nu este posibil, este foarte important să aveți un program de exerciții fizice la domiciliu care să vă pună sângele în mișcare.

Pentru persoanele care lucrează la calculator de acasă, este important să se ridice de pe scaun din 30 în 30 de minute și să petreacă la fereastră între 3 și 5 minute. Acest lucru ajută ochii, reduce tensiunea arterială și scade nivelul de stres mărind puterea de concentrare.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net