Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Ciupercile, eficiente în regimul de slăbire
Ciupercile sunt bogate în vitamine şi sărace în calorii. Totodată, aceste legume preferate de mii de consumatori sunt singurele din regnul vegetal care conţin glicogen, o importantă sursă de energie din organism.
În medicina tradiţională, ciupercile sunt denumite şi carne vegetală, pentru că în compoziţia lor se regăsesc cantităţi importante de vitamine şi de oligoelemente: fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.
Pentru cei care vor să scape de povara câtorva kilograme, dieta cu ciuperci este foarte simplă şi poate fi urmată fără teama că, după cură, apar efecte secundare.
Conţinutul bogat în vitamine din gama B (100 grame) acoperă peste 30 % din doza zilnică necesară, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Cercetările recente dezvăluie că ciupercile proaspete conţin vitamina B12 (0,32-0,65 mg /gram), infirmând astfel opiniile prezentate în multe cărţi de specialitate.
Aceeaşi opinie este valabilă şi pentru vitamina E, listată cu zero procente în numeroase cărţi despre ciuperci. Studiile moderne pe această temă menţionează că majoritatea ciupercilor comestibile sunt o sursă bogată în această vitamină, esenţială pentru organism, iar 100 grame de ciuperci asigură necesarul minim recomandat de terapeuţi.
În acelaşi timp, 100 g de ciuperci conţin :vitaminele B1, B2, B12, C, K şi D, 3-5 micrograme de seleniu şi 1 mg de zinc, benefic în tratarea depresiei şi anxietăţii.
În funcţie de soi, 100 g de ciuperci conţin doar 15 -50 calorii.
Cura cu ciuperci menţine tensiunea în limite normale şi combate colesterolul rău.
Bine de ştiut !
Cum se respectă cura de slăbit cu ciuperci
În timpul dietei cu ciuperci se evită excesul de grăsimi !
De asemenea, în timpul acestei cure cu ciuperci trebuie respectată limita de 1.550 calorii pe zi.
Totodată, nutriţioniştii recomandă să se consume zilnic cel puţin cinci porţii de legume şi de fructe, dar şi 250 ml de lapte.
Caloriile recomandate se împart în mod egal la cele trei mese principale, iar persoana care urmează cura nu are voie să reducă numărul porţiilor de mâncare zilnică. În acelaşi timp, în perioada curei, este voie să se consume şi două gustări care conţin : un iaurt degresat, o felie de brânză slabă şi un fruct proaspăt.
De patru ori pe săptămână, carnea de la cină trebuie înlocuită cu ciuperci. În acest mod, se reduce aportul de grăsimi şi de calorii din dietă.
Cura este benefică şi pentru persoanele depresive, deoarece conţinutul de zinc din ciuperci este de ajutor în tratarea depresiei şi anxietăţii.
Reţeta săptămânii
Un exemplu de meniu
La micul dejun: Un ceai de fructe neîndulcit ( sau cafea cu lapte degresat sau un iaurt degresat), o felie de pâine cu tărâţe, un ou sau cu brânză slabă.
La prânz: O salată de crudităţi, o supă, o porţie de peşte sau de carne de pui cu paste sau orez.
La cină: O salată de legume (sfeclă, de exemplu), o tocăniţă de ciuperci, o felie de pâine unsă cu o lingură de ulei de măsline. .
Cura poate fi urmată până când ajungeţi la greutatea dorită.