Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Doctorul „Dovlecel” ţine la distanţă 100 de boli
Acum, în plină vară, în grădini şi în pieţe, pe tarabele producătorilor, întâlnim legume proaspete şi sănătoase. Printre ele regăsim şi o legumă-panaceu-dovlecelul.
Originar din îndepărtatul Mexic, dovlecelul, pe numele lui ştiinţific Curcubita pepo, este folosit în alimentaţie de mai bine de 7000 de ani. Negustorii turci şi italieni au adus dovlecelul în Europa: În timp, leguma-minune s-a răspândit pe tot mapamondul. În ţara noastră este răspândit mai ales soiul cu coajă verde deschis, dar întâlnim şi dovleceii cu coaja verde închis, cunoscuţi cu numele de zucchini.
Toate varietăţile de dovleac sunt sărace în calorii şi glucide. De aceea, eficienţa lor terapeutică se bucură de aceeaşi popularitate ca şi preparatele gastronomice. O porţie de dovlecei de 100 g conţine: 17 calorii, 0,3 grăsimi, 3,1 carbohidraţi (1 g fibre dietetice şi 2,5 g zahăr), 1,2 g proteine. În acelaşi timp, aceeaşi cantitate de dovlecei conţine multă apă, 26% vitamina C, 10% vitamina B6, 16% magneziu, 4% vitamina A, 2% fier, 17% calciu, vitaminele B1, B2 şi numeroase microelemente: zinc, sulf, molibden, litiu şi resurse modeste de sodiu.
Nutriţioniştii din numeroase ţări consideră că dieta cu dovlecei este miraculoasă pentru toate categoriile de vârstă, salvându-i pe cei care o savurează din capcana multor boli severe.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să-l consumăm frecvent, pentru a fi mai sănătoşi.
Are proprietăţi diuretice
Dovlecelul este o legumă cu proprietăţi diuretice, care se digeră foarte uşor. De aceea, dieta cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale.
Soiul de dovlecei cu coaja verde are aceleaşi proprietăţi, dar se asimilează mult mai repede în organism.
Un loc prioritar în curele de slăbire
Cei mai mulţi nutriţionişti consideră că dovlecelul ocupă primul loc în categoria legumelor recomandate în curele de slăbire, datorită conţinutului redus de calorii şi de grăsimi.
Un bun detoxifiant
Leguma-vedetă contribuie la detoxifierea organismului, deoarece conţine pectine, substanţe care ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Recomandat în boli gastro-intestinale
Fiind uşor digerabil, dovlecelul este o legumă ideală pentru paersoanele care suferă de boli digestive şi de afecţiuni ale vezicii biliare.
Protejează memoria şi vederea
Prin conţinutul de vitamine, de carotenoizi şi antioxidanţi, dovlecelul are un efect incontestabil asupra sistemului nervos, îmbunătăţeşte memoria şi, în acelaşi timp, este un bun remediu pentru vedere.
Benefic pentru cardiaci
Prin conţinutul de magneziu, de potasiu, de micro şi macroelemente, substanţe atât de benefice pentru inimă, dovleceii sunt de mare ajutor cardiacilor, deoarece reduc nivelul tensiunii arteriale şi scad riscul acestor bolnavi de a suferi un accident vascular cerebral sau un infarct.
Rezolvă cazurile de constipaţie şi diaree
Dieta care conţine dovlecei, şi mai ales sucul acestei legume, şi-au dovedit eficienţa în cazurile de constipaţie şi diaree.
Indicat în regimul diabeticilor şi supraponderalilor
Numeroase studii au dovedit că dovlecelul este ideal în regimul specific diabeticilor şi supraponderalilor, consumat sub formă de suc, de mâncare sau în salate.
Ţine sub control îmbătrânirea prematură a organismului
Fiind un izvor de substanţe active, dovlecelul este recomandat în alimentaţia internă, deoarece previne îmbătrânirea prematură a organismului. Totodată, folosită sub formă de măşti cosmetice pentru îngrijirea pielii, miraculoasa legumă împrospătează tegumentul.
Previne unele forme de cancer
Zeci de studii realizate în numeroase laboratoare de renume din lume au demonstrat că dovlecelul are un rol benefic asupra metabolismului, condtribuid la prevenirea unor forme de cancer: pulmonar, de colon sau în hiperplazie de prostată ( prin mărirea în volum a prostatei se blochează fluxul urinar).
De ajutor bolnavilor de poliartrită şi reumatism
Specialiştii au ajuns la concluzia că dovlecelul are efect antinflamator. De aceea, este un remediu dovedit pentru afecţiuni precum poliartrita, reumatismul şi osteoartrita, deoarece reduce inflamaţiile care apar în organism.
Reţeta săptămânii:
Dovlecei cu arome de vară
Calorii : 90/porţia
Timp de pregătire: 50 de minute.
Ingrediente: :500 g carne de pui tocată, 4 căni rondele de dovlecei, 1litru apă, patru linguri de ceapă tocată, 4 roşii, 2 linguri ulei de măsline, 50 g brânză telemea, câte o legătură de mărar şi de tarhon şi sare după gust.
Preparare: Pune dovleceii într-o cratiţă cu apă şi las-o să stea în cuptorul încins timp de zece minute. Separat, la foc mic, înăbuşeşte carnea şi ceapa în ulei amestecat cu patru linguri de apă. După 15 minute, adaugă roşiile, verdeţurile, dovleceii scurşi de apă şi brânza. Pune cratiţa în cuptorul încins şi las-o 15 minute. Mâncarea de dovlecei se serveşte caldă; opţional se asezonează cu iaurt sau chefir.