Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Dieta longevităţii ne prelungeşte viaţa activă
Hrana de fiecare zi ne influenţează sănătatea şi speranţa de viaţă. Nu mai este o noutate pentru nimeni că o dietă sănătoasă ne ajută să fim în formă şi să trăim mai mult.
Un studiu american care s-a desfăşurat pe parcursul a zece ani a demonstrat că voluntarii, care au preferat o dietă bogată în legume, fructe, peşte, carne de pasăre şi în grăsimi monosaturate, au şanse să trăiască mai mult cu 50 la sută, în comparaţie cu un alt grup de voluntari care au ales un meniu mai puţin sănătos.
În mod special, American Heart Association recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, pentru ca organismul nostru să acumuleze suficiente grăsimi Omega 3. Totodată, un meniu cu peşte :fie cod, plătică, ton sau biban este o alegere excelentă care îndepărtează riscul de a suferi de depresie, de artrită sau de unele forme de cancer.
Referindu-se la dieta longevităţii, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie ne spune care sunt beneficiile acestei diete şi ne recomandă trei grupe de alimente sănătoase:
1.Fructele şi legumele antioxidante sunt primele alimente incluse în dieta longevităţii. Aceste tonice de viaţă lungă sunt bogate în vitamine: A, E, C, renumite pentru capacităţile lor antioxidante. Ele neutralizează radicalii liberi, despre care nutriţioniştii spun că aceşti “duşmani” contribuie la apariţia multor boli grave printre care: cancerul, afecţiunile coronariene, diabetul, cataracta şi artrita.
Să profităm de puterea antioxidanţilor mâncând legume : morcovi, castraveţi, salată verde, spanac, ştevie, ciuperci, broccoli, sfeclă roşie, ardei, varză, conopidă, dovlecei, dovleac de iarnă şi roşii.
Alături de legume, fructele - vedetă : perele, caisele, fructele de pădure (mure, coacăze, zmeură), citricele şi fructele uscate (caise, stafide, struguri, mango şi kiwi) sunt recomandate în dieta longevităţii.
2. A doua grupă de alimente indicate în dieta longevităţii sunt proteinele de natură animală, pe care le regăsim în peşte, în carnea de pasăre, în ouă şi în lactate. Toate acestea conţin nouă aminoacizi şi sunt considerate proteine complete. De asemenea, din categoria vegetalelor, soia este leguma care conţine şi ea cei nouă aminoacizi, la concurenţă cu carnea. Mai mult, soia mai conţine şi izoflavone, substanţe dovedite pentru efectul lor anticancerigen.
Celelalte proteine vegetale: lactatele, cerealele, seminţele, legumele, nucile, chiar dacă sunt considerate proteine incomplete, au o valoare nutritivă sporită pentru organism, datorită aportului de calciu, de vitamine şi de minerale. Un exemplu concludent este nuca.
Acest fruct oleaginos are o putere calorică foarte mare, ca şi carnea, dar este mai sănătoasă decât aceasta. De aceea, nutriţioniştii recomandă nuca în tratamentul a peste 100 de afecţiuni : accidente vasculare, ateroscleroză, enterocolite, dureri reumatice, tulburări ale sistemului nervos, ulcere ale pielii, oboseală fizică şi psihică, pentru a numi doar câteva dintre afecţiunile cele mai frecvente tratate cu nucă. De asemenea, din această grupă de hrană, recomandată în dieta longevităţii, fac parte alimentele bogate în grăsimi de tip Omega 3 (uleiul de măsline, peştele şi preparatele din soia), benefice pentru sănătatea noastră, deoarece ele reduc, mai ales, riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
3. Cerealele integrale şi carbohidraţii reprezintă a treia grupă de alimente indicate de specialişti în dieta longevităţii. Cerealele integrale, nefiind procesate, sunt alimente bogate în fibre, vitamine, minerale şi în aminoacizi. Dieta cu cereale integrale ajută la menţinerea greutăţii corporale şi asigură organismului aportul necesar de energie.
Grâul (sub diferite forme- boabe, încolţit sau tărâţe) şi-a dovedit eficienţa în tratamentul multor afecţiuni, printre care: anemia, digestia dificilă, colitele de fermentaţie, tuberculoza, tulburările mentale, chiar şi în boala canceroasă. În privinţa germenilor de grâu, folosiţi din Antichitate pentru efectul hepatoprotector, detoxifiant şi tonifiant, studiile recente au dovedit că ei inhibă multiplicarea celulelor tumorale. Adepţii dietei pentru longevitate susţin că nu putem să minimalizăm valoarea carbohidraţilor, reale surse de energie, necesare organismului. În acelaşi timp, varietatea şi gustul lor foarte plăcut include carbohidraţii în topul alimentelor delicioase.