Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti: Conopida combate bolile genetice
Studiile recente efectuate în laboratoare de renume din Europa şi din SUA aliniază conopida, alături de broccoli, în lupta împotriva cancerului, datorită unor enzime cu efecte anticancerigene.
Conopida produce anticorpi şi hemoglobină, protejând organismul împotriva astmului, migrenei şi depresiei. Dieta cu conopidă îmbunătăţeşte sănătatea pielii şi a mucoaselor, contribuie la menţinerea nivelurilor de energie şi echilibrează concentraţia de grăsimi în sânge.
Mai mult, un studiu efectuat la Universitatea de Stat din New Jersey combate multe teorii aşa-zis moderne, care susţin că o serie de afecţiuni între care bolile cardiovasculate şi temutul cancer sunt boli moştenite pe cale ereditară şi pot fi combătute doar prin metode de inginerie genetică.
Studiul s-a făcut pe animale de experienţă, care aveau predispoziţie genetică spre polipi intestinali şi spre cancer de colon. Cercetătorii au constatat că, după ce li s-a administrat conopidă animalelor de experienţă, riscul ca acestea să dezvolte cancer „moştenit" pe cale ereditară, s-a redus în mod semnificativ.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că enzimele din compoziţia apreciatei legume contribuie şi la detoxifierea organismului. În acelaşi timp, sulforafanul, o altă substanţă importantă conţinută de conopidă, ajută la detoxifierea ficatului şi previne apariţia hepatitei de orice tip.
Mai mult, conopida este un aliment indicat şi în tratamentul bolilor cardiovasculare, datorită alicinei, o substanţă prezentă în usturoi şi în ceapă, care ţine sub control tensiunea arterială şi împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Beneficiile delicioasei legume nu se opresc aici. Specialiştii au mai constatat că salatele de crudităţi, preparate din morcov, pătrunjel şi conopidă întăresc imunitatea, fiind eficiente şi în tratamentul prostatei.
Reţeta săptămânii: Supă de conopidă cu kefir
Timp de preparare : 50 de minute Calorii :80 /porţiaIngrediente: 1conopidă, 3 linguriţe de ulei de măsline, 1 morcov, 2 cartofi tocaţi, 1 litru de supă de legume, 50 g kefir, pătrunjel, după gust.
Preparare: Bucheţelele de conopidă se înăbuşesc în apă. Restul conopidei se toacă mărunt şi se căleşte separat, într-un alt vas în ulei, timp de două minute, împreună cu celelalte legume tăiate cubuleţe. Apoi, în acelaşi vas se adaugă bucheţelele de conopidă, supa de legume şi pătrunjelul, lăsându-le să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute. Supa se serveşte caldă şi se asezonează cu kefir.