Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Ce trebuie să ştiţi despre beneficiile hranei de post
Din data de 14 noiembrie a început Postul Naşterii Domnului. În acest interval, credincioşii care vor să postească până la Crăciun trebuie să-şi adapteze meniul încât hrana de bază, de fiecare zi, să conţină substanţe nutritive care să înlocuiască proteinele animale: carnea, lactatele şi ouăle.
„În perioada Postului, în locul acestor alimente interzise, postitorii trebuie să consume multe sucuri de legume, de fructe şi preparate din soia. Vitaminele, mineralele şi enzimele conţinute de aceste alimente ajută la buna funcţionare a organelor vitale şi menţin energia. Mai mult, deoarece vitamina B12 lipseşte din hrana de post postitorii trebuie să consume şi suplimente de vitamina B12. De asemenea, studii recente recomandă varza murată ca fiind singura sursă vegetală de vitamina B12. Sursele de B12 sunt necesare pentru a evita riscul să vă confruntaţi cu simptome nedorite cum ar fi: palpitaţiile, oboseala şi dificultatea de concentrare”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Postul ajută la detoxifiere
Postul este considerat de nutriţionişti o dietă necesară pentru detoxifierea organismului, necesară la sfârşitul fiecărui sezon. Oboseala, apatia, migrenele, insomniile sau starea de iritare, urmată de creşterea nivelului tensiunii arteriale sunt semnale clare că trebuie să schimbăm regimul alimentar pentru un anumit interval de timp.
Bine de ştiut
După primele zile de post, persoanele care postesc se pot confrunta cu situaţii neplăcute: o transpiraţie abundentă şi un gust amar care apare la primele ore ale dimineţii. Acestea sunt semne certe că organismul a început să elimine toxinele.
Atenţie la necesarul de proteine!
Hrana de post trebuie să asigure necesarul zilnic de proteine, de vitamine, enzime, săruri minerale, zaharuri, lipide şi de apă. De aceea, în perioada postului, cei care postesc nu trebuie să renunţe la proteine.
În acest interval de 40 de zile însă, proteinele de origine animală trebuie înlocuite cu cele de provenienţă vegetală. În acest caz, cele mai bune sunt proteinele complete, care conţin aminoacizi ce nu pot fi sintetizaţi de organism şi de aceea trebuie procuraţi din alimente. Nucile, soia, fasolea boabe, mazărea şi lintea sunt surse proteine vegetale excelente !
Cartofii dulci menţin energia
Acest soi de cartofi conţin proteine, vitamine (C şi E), o concentraţie mare de betacaroten şi minerale. Datorită vitaminei C, cartoful dulce are efecte antiinflamatorii, sporind şi acuitatea vizuală, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici. Delicioasa legumă are un conţinut ridicat de calciu (eficient pentru densitatea osoasă), de mangan (care echilibrează nivelul glucozei din sânge) şi de cupru (benefic în procesul de vindecare în cazul afecţiunilor cutanate). În plus, ceaiul preparat din cojile cartofului dulce este de mare ajutor în caz de hipertensiune, iar consumat în cure repetate de cinci-şase ori pe an (timp de 20 de zile) previne apariţia cancerului.
Peştele gras, recomandat în post
În zilele cu dezlegare la peşte, postitorii trebuie să consume îndeosebi peşte gras - somon, ton proaspăt sau din conservă şi sardine conservate. Aceşti peşti sunt alimente ideale pentru menţinerea sănătăţii cardiace, deoarece conţin acizi graşi Omega-3.
Ce carbohidraţii să aleagă cei care postesc
Carbohidraţii aprovizionează cu energie toate celulele organismului. În acelaşi timp, ei sunt şi singura sursă de energie pentru creier şi pentru globulele roşii din sânge. Aceste rezervoare de energie nu trebuie să lipsească din corp mai ales în timpul postului. De aceea, persoanele care postesc trebuie să aleagă în special alimentele nerafinate, cum sunt fructele, legumele, produsele din făină integrală, în locul celor rafinale şi procesate (băuturile dulci, deserturile şi zahărul), care sunt lipsite de vitamine şi de minerale. Este bine ca aproximativ 60% din caloriile zilnice să provină din astfel de alimente.
Alegeţi grăsimile bune
Nutriţioniştii recomandă ca, în perioada postului, să se consume grăsimi „bune” (cele nesaturate), pentru că acestea ajută organismul să asimileze vitaminele A, D, E şi K. De aceea, în timpul postului grăsimile „rele”(conţinute de preparatele de tip fast food şi de produsele de patiserie) să fie înlocuite cu grăsimi sănătoase care pot fi procurate din uleiurile vegetale (de măsline, floarea-soarelui, rapiţă, porumb sau de in). De asemenea, este indicat ca în zilele de post să se consume, o dată pe zi, la alegere, o mână de nuci, de seminţe de floarea-soarelui, de migdale sau de fistic, neprăjite. Grăsimile sănătoase ajută în procesul de coagulare a sângelui, în reglarea tensiunii arteriale, prevenind astfel infarctele şi accidentele vasculare cerebrale.
Diabeticii, doar postul fără carne
Nutriţioniştii recomandă persoanelor care suferă de diabet zaharat să urmeze doar postul fără carne. În acest caz, un regim restrictiv, lipsit şi de ouă şi de lactate este dificil de urmat de această categorie de bolnavi. În acelaşi timp, deoarece persoanele cu diabet suferă adesea de probleme vasculare, o dietă bogată în vitamina C protejează venele şi ţesuturile conjunctive, acţionând ca un antioxidant, arată unele studii.
Vitaminele şi mineralele revigorează organismul
În timpul postului, când dieta este restrictivă, vitaminele şi mineralele contribuie la revigorarea organismului. În acest interval, postitorii îşi pot procura necesarul de elemente nutritive consumând zilnic câte trei porţii de curmale, smochine, stafide, citrice, prune uscate şi de mere. În schimb, persoanele care suferă de diabet trebuie să consume doar citrice.
Legume excelente pentru o sănătate de fier
De asemenea, din dieta de post nu trebuie să lipsească anumite legume precum :broccoli, ceapa, morcovii, ridichile, sfecla şi usturoiul, adevărate medicamente pentru inimă, ficat, stomac şi rinichi. Aceste legume conţin mult potasiu, seleniu, calciu şi o cantitate semnificativă de vitamina C .