Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Cura de castraveţi combate numeroase boli grave

Ultima actualizare:

Castravetele este o legumă preferată în meniurile de vară. Datorită excepţionalelor calităţi terapeutice, specialiştii ne recomandă să consumăm din belşug castraveţi, “legumele verii”.

Castravetele conţine apă, în proporţie de  96,5% şi are foarte puţine calorii. Nutriţioniştii susţin că un kilogram de castraveţi are o consistenţă mai mică decât o felie de caşcaval. Totodată, castravetele are o cantitate modestă de proteine şi este lipsită de  grăsimi. În compensaţie, castravetele conţine o cantitate impresionantă de potasiu, de fier, siliciu asimilabil, fosfor, magneziu şi calciu (tonice esenţiale pentru sistemul osos) şi, în mare parte, acestea sunt depozitate în coaja sa. Tot în coajă, găsim vitaminele din Complexul B, Vitamina C, caroten (200 mg  la 100 g) şi enzime, eficiente în procesul digestiei şi al metabolismului.

În legătură cu bogăţia nutritivă a castravetelui, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că: “La această legumă se remarcă proprietăţile depurative, diuretice şi remineralizante. Preparat sub formă de salată cu ulei de măsline şi suc de lămâie sau oţet de mere, castravetele este un veritabil aliment-medicament pentru tratarea iritaţiilor la nivelul căilor respiratorii şi urinare, în calmarea durerilor abdominale şi în caz de colici intestinale. O cură de castraveţi activează funcţiile renale, favorizând eliminarea ureei şi a acidului uric. De aceea, castravetelui i se atribuie calificativul de “diuretic excelent cu efecte antireumatice”. În acelaşi timp,  savuroasa legumă este recomandată de terapeuţi ca un depurativ cu acţiune generală. În acelaşi timp, cura cu castraveţi fluidizează sângele şi tonifică sistemul hepatic.

Eficienţi în cura de slăbire

Dieta cu castraveţi este cea mai bună soluţie la care pot apela persoanele care vor să slăbească. În timpul curei, acestea ar trebui să consume zilnic, măcar 600 de grame de castraveţi proaspeţi cu coajă cu tot. Acest tratament simplu ajută la scăderi semnificative în greutate, prin eliminarea apei suplimentare din ţesuturi şi prin îmbunătăţirea metabolismului zaharurilor. Consumul de castraveţi previne şi anumite tulburări de sănătate care survin atunci când organismul pierde în greutate într-un timp scurt.

Îmblânzeşte crizele de gută

Cura cu castraveţi este de mare folos bolnavilor de gută, iar  aceasta  trebuie urmată timp de trei-patru săptămâni. În acest interval, se consumă suc de castraveţi amestecat cu suc de morcov în proporţii egale. Un litru pe zi din acest suc ajută la eliminarea sărarurilor urice din articulaţii, prin urină, reducând inflamaţia articulaţiilor dureroase.

Remediu excelent pentru tensiunea oscilantă

Cantităţile semnificative de potasiu şi magneziu, conţinute de  castraveţi sunt medicamente dovedite pentru tratarea tensiunii oscilante şi aritmiei cardiace, susţin specialiştii.

Pentru că în timpul verii aceste boli devin foarte periculoase, specialiştii recomandă bolnavilor cardiaci o cură de castraveţi, timp de patru săptămâni, când se consumă cel puţin 500 grame de castraveţi cu coajă pe zi.

Ca adjuvant în pancreatită

În acest caz, se recomandă un consum zilnic de  300 de grame de castraveţi, cu coajă cu tot. Substanţele active din coaja castraveţilor reduc inflamaţia acestui organ şi ajută la o bună metabolizare a alimentelor complexe.

Reţeta săptămânii

Castraveţi umpluţi cu file de şalău şi verdeţuri

Calorii: 180/ porţia

Timp de preparare: 50 de minute

Ingrediente: 500 g file de şalău, 3 morcovi, o legătură  de pătrunjel, o linguriţă de cimbru, o lămâie  sau 4 linguri de oţet de mere cu miere, 4 linguri ulei de măsline, 4 castraveţi mai mari, 3 cartofi.

Preparare: Se curăţă peştele, se spală  şi se stropeşte cu sucul de la o jumătate de lămâie. Separat, se fierb cartofii şi morcovii, tăiaţi mărunt. Când legumele s-au fiert, în apa rămasă se fierbe peştele. După aceea, legumele şi peştele fierte se pasează cu furculiţa şi în această pastă se adaugă două linguri de ulei de măsline. După aceea, castraveţii curăţaţi de coaje şi de miez sunt umpluţi cu această pastă şi puşi cuptor într-o  tavă unsă cu ulei. Când sunt gata, îi asezonăm cu pătrunjel, tocat foarte mărunt şi cu pulbere de cimbru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net