Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti! La trecerea dintre anotimpuri, fructele exotice ne menţin în formă

Ultima actualizare:

Fructele exotice galbene şi portocalii, pline de vitamine, de minerale şi de hidraţi de carbon ne menţin în formă la trecerea dintre anotimpuri.

Dieta cu fructe exotice galbene şi portocalii hrăneşte organismul cu  substanţe active, iar efectele imediate se concretizează în energie benefică, necesară mai ales convalescenţilor şi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale prelungite.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul fructelor galbene şi portocalii  pentru efectul lor tonic asupra organismului: Lămâile, portocalele,  

mandarinele, grapfrutul  şi bananele conţin conţine cantităţi importante de vitamina C şi de caroten. Mandarinele adună în compoziţia lor cantităţi semnificative de vitamina C şi de brom, un somnifer natural, fără efecte secundare.

Dieta cu fructe exotice galbene şi portocalii este un aliat de nădejde pentru sistemul imunitar şi ne menţine în formă pe termen lung. 

Lămâia, un leac sigur pentru infecţiile pulmonare

Bronşitele şi infecţiile pulmonare sunt afecţiuni care apar nu numai în sezonul rece . Există persoane care se confruntă cu aceste suferinţe de mai multe ori pe an. Fitoterapeuţii europeni recomandă în astfel de situaţii un remediu foarte eficient : cura cu lămâi, care trebuie urmată după o schemă anume. În prima zi se consumă o jumătate de lămâie cu coajă cu tot, dimineaţa, pe stomacul gol. A doua zi, doza creşte şi se consumă o lămâie, în aceleaşi condiţii ca în prima zi. A treia zi se consumă o lămâie şi jumătate, iar în a patra zi doza este de două lămâi. Din a cincea zi, doza descreşte zilnic cu câte o jumătate de lămâie, până în ziua a şaptea, când se consumă doar o jumătate de lămâie, la fel ca în prima zi. Concomitent cu această terapie, se poate administra şi câte o ceaşcă cu infuzie de ceapă roşie, îndulcită cu o linguriţă de miere. După trei luni, tratamentul se poate repeta. Cercetările pe această temă au demonstrat că, în urma acestui tratament starea de sănătate a persoanelor care se confruntau cu infecţiile pulmonare în fiecare anotimp s-a îmbunătăţit considerabil, pentru că au scăpat de coşmarul recidivelor. 

Portocala oferă beneficii pentru zeci de afecţiuni

Sucul, miezul şi coaja portocalei oferă beneficii nutriţionale pentru 50 de afecţiuni. Dieta cu portocale este de mare ajutor hepaticilor, cardiacilor, reumaticilor şi anemicilor.

Deliciosa portocală, bogată în vitamine, calciu, antioxidanţi şi în fibre, deşi are un aport caloric redus, întăreşte imunitatea.

În profilaxia răcelii, o limonadă preparată dintr-un pahar cu suc de portocale şi o lingură de vin alb face minuni, pentru că scade febra. Dacă licoarea este administrată seara, atunci ea previne şi insomnia.

Mandarinele au proprietăţi sedative 

Şi mandarinele sunt fructe care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Datorită conţinutului mare de brom, mandarina are proprietăţi sedative şi previne insomniile. De asemenea, aceste citrice mai conţin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A, care explică  şi culoarea lor portocalie, asemănătoare  morcovului. Totodată, în compoziţia delicioaselor mandarine se regăsesc şi multe alte vitamine, cum ar fi vitaminele : C, E, K, complexul B, dar şi minerale esenţiale pentru menţinerea stării  noastre de sănătate: calciu, fosfor şi fier. Mandarinele îmbunătăţesc vederea, scad concentraţia colesterolului “rău” din sânge, întăresc sistemul imunitar şi cresc pofta de mâncare  a copiilor mofturoşi, în perioada de creştere. În acelaşi timp, mandarinele sunt indicate în curele de slăbire, deoarece intensifică arderile, au puţine calorii şi dau senzaţia de saţietate. Nu în ultimul rând, aromatele citrice cresc rezistenţa împotriva infecţiilor, au proprietăţi antioxidante, detoxifiante şi anticancerigene.

Grepfrutul previne bolile tubului digestiv

Grefrutul, numit şi „fructul raiului” (indiferent de soi), conţine  multă vitamina C. Din această cauză, terapeuţii recomandă  consumul zilnic al acestui fruct, atât în sezonul rece , cât şi la trecerea dintre anotimpuri. Multă vreme, nutriţioniştii au crezut că grapefrutul este un soi de pomelo. Mai mult, francezii chiar îl numesc pomelo. Spre deosebire de alte citrice „fructul raiului” conţine o enzimă care dinamizează digestia. Fiind sărac în calorii, grepfrutul este un aliment esenţial în curele de slăbire.  Cura cu grapefrut menţine sănătatea gingiilor, previne bolile tubului digestiv, constipaţia, oboseala, herpesul, scade nivelul glicemiei, reducând riscul infactului miocardic.

Banana, o valoroasă sursă de energie

Banana este o sursă valoroasă de energie care ne menţine în formă şi un remediu pentru multe boli. „ Banana care ascunde serotonina, hormonul fericirii, are un conţinut ridicat de potasiu, un mineral vital pentru organism, deoarece combate stresul, normalizează pulsul şi elimină colesterolul „rău” din corp. În acelaşi timp, banana este bogată şi în vitamine din complexul B, contribuind astfel la sănătatea sistemului nervos. Datorită efectului antiacid, deliciosul fruct combate arsurile gastrice. Persoanele instabile emoţional trebuie să mănânce mai puţine banane, deoarece consumate în exces, bananele au efecte depresive, care duc la suicid, potrivit unui studiu realizat la Centrul medical Universitar Cornell din New York. Totuşi, riscul suicidului apare doar la cei care mănâncă zilnic cel puţin trei banane, într-un interval care depăşeşte 100 de zile”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Reţeta săptămânii

Tort cu banane

Calorii : 180 /porţia

Timp de preparare : 30 de minute

Ingrediente: 6 banane, un kg de pişcoturi, 500 g frişcă, 100 g nuci măcinate, un pacheţel de vanilie, 6 linguri cu cacao şi sirop de fructe.

Preparate: Pe un platou se aşează succesiv un rând de pişcoturi, care se ung cu un strat de frişcă, iar deasupra se pune un strat de banane, tăiate rondele. Tortul se îmbracă în frişcă amestecată cu cacao, se stropeşte cu sirop de fructe în care se dizolvă vanilia şi se ornează cu bucăţele de banane. În final, tortul se acoperă cu o folie şi se păstrează la rece. După trei ore, deliciosul desert se poate consuma.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net