Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. La masa de Paşti, bunătăţi gustoase şi sănătoase din sfeclă
Marea Sărbătoare a Paştelui ortodox reuneşte familia, iar masa festivă este o întâlnire plină de culoare şi de surprize plăcute. Ouăle roşii, pasca, mielul şi cozonacul sunt preparatele tradiţionale de cinste ale festinului românesc de Paşti.
Dacă degustăm din aceste bunătăţi, dar păstrăm măsura în toate, ne putem bucura de aceste delicii şi să ocolim întâlnirea cu medicul. Gustoase, sănătoase, aromate, tocmai bune pentru Masa pascală la care sunt invitate şi rude cu probleme de sănătate, preparatele din sfeclă sunt ideale.
Foarte folosită în terapii, dar şi la mesele festive, sfecla roşie (Beta rubra) este o alegere foarte bună pentru că această legumă rădăcinoasă cu proprietăţi nutritive, energizante, revigorante şi remineralizante. Deşi este originară din Europa, sfecla roşie este răspândită pe toate continentele. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în nutriţie, recomandă consumul legumei, dar şi al sucului, ca un un remediu excepţional pentru persoanele anemice, care au respectat postul.. De asemenea, hipertensivii trebuie să consume sfeclă roşie (sub formă de suc sau de salate) care menţine tensiunea arterială la cote normale. În cazul bolnavilor de ficat, sfecla roşie ajută la regenerarea celulelor hepatice. Cercetări recente au remarcat şi proprietăţile antigripale şi antiinfecţioase ale sfeclei. Efectele benefice ale sfeclei roşii se datorează substanţelor nutritive care conţin: minerale ( potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, sodiu), hidrocarburi, amidon şi vitamine ( A,B1, B2, B5, B6, C,E, PP).
Sfecla purifică sângele
Cauţi un aliment sănătos care să te ajute să slăbeşti? Mai mult, vrei ca acest aliment să fie bogat în substanţe active: vitamine, minerale, fibre şi să te scape de toxine? Să ştii că un astfel de aliat „miraculos” este la îndemâna ta, iar dacă nu ghiceşti prea repede, îţi spunem noi : sfecla roşie este „terapeutul” care ne învaţă cum să ne tratăm. O dietă bogată în sfeclă, ne purifică sângele, ne regenerează ficatul şi previne formarea cheagurilor. În acelaşi timp, dacă mâncăm mai multă sfeclă vom observa că suntem mai energici, că rezistenţa organismului nostru se îmbunătăţeşte, iar imunitatea noastră creşte în mod vizibil. Totodată, o cură cu sfeclă roşie ne ajută să ne păstrăm vigoarea şi nu mai obosim atât de des ca altădată, când sfecla lipsea din hrana noastră. Pentru a fi în formă, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să urmăm o cură cu sfeclă roşie, legumă numită de nutriţionişti „sângele vegetal”: Este bine să ştiţi că hrana bogată în sfeclă roşie este un tonic pentru organism : favorizează producţia de globule roşii, sporeşte rezistenţa musculară, combate afecţiunile renale, previne balonarea şi accelerează metabolismul.
Şi pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arterială şi cu infecţiile urinare, sfecla se dovedeşte un ajutor preţios pentru că ţine în frâu aceste boli. În privinţa betacianinei, substanţa care colorează preţioasa legumă, aceasta „spală” toxinele din corp, iar studiile recente confirmă faptul că betacianina inhibă dezvoltarea celulelor canceroase”.
Sfecla poate fi consumată crudă în salate, coaptă, gătită la abur, murată sau sub formă de suc.
Reţeta săptămânii
Timp de preparare: 30 de minute.
Calorii: 8o-porţia
Salată de sfeclă cu stafide şi avocado
Ingrediente: 500 g sfeclă roşie,o linguriţă de miere, 5 linguri oţet de mere, 50 g stafide,8 linguri ulei de măsline, un avocado, o linguriţă busuioc măcinat, 5 linguri de praz (rondele), sucul de la o lămâie,o cană de apă.
Preparare: Se curăţă sfecla de coaje, se taie cuburi mici care se pun pe un platou. Separat se fierbe un sos din oţet, miere, lămâie, ulei, apă.Sosul se toarnă călduţ peste sfeclă. Se asezonează cu stafide, avocado, inele subţiri de praz şi pulbere de busuioc.