Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Ce trebuie să ştiţi despre terapia cu andive
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul andivelor pentru proprietăţile lor terapeutice: sunt diuretice, depurative, tonice şi contribuie la detoxifierea organismului. Având efecte depurative (chiar laxative), andiva este un bun adjuvant în obezitate, în aterioscleroză, precum şi în alimentaţia bolnavilor de rinichi, care prezintă edeme, deoarece aportul de potasiu este mai mare în comparaţie cu cel de sodiu.
Ca aliment vitaminizant şi remineralizant, nutriţioniştii recomandă consumul andivei în alimentaţia copiilor, convalescenţilor, gravidelor şi persoanelor în vârstă. În Franţa, cel mai mare cultivator de andive, cercetătorii au descoperit recent că aceste legume au şi proprietăţi citostatice şi, de aceea, le recomandă în alimentaţia bolnavilor de cancer.
Totodată, nutriţioniştii consideră că acest aliment are efecte salutare în dieta bolnavilor de hepatită, de enterocolită şi de diabet.
Când facem aprovizionarea cu andive, este bine să le alegem după anumite criterii, care indică prospeţimea şi calităţile nutriţionale: să aibă frunzele de culoarea albă, iar marginile acestora să fie gălbui. De asemenea, s-a dovedit că soiul andivelor lunguieţe este mai bogat în substanţe active. Aceste legume îşi păstrează prospeţimea, când sunt depozitate în frigider, timp de două-trei zile.
Persoanele care doresc să scape de povara a două-trei kilograme în cel mult 10 zile, trebuie să consume zilnic mai multe andive, castraveţi şi fructe.
Dieta de detoxifiere pe bază de andive este benefică şi persoanelor care au probleme de digestie : se balonează după fiecare masă sau se fac vinovate de excese culinare.
Principiile dietei
Consumaţi trei-patru andive pe zi, sub formă de salată, cu puţin ulei de măsline, asezonată cu mult pătrunjel şi câte o legumă. Glucidele trebuie să le consumaţi în cantităţi foarte mici.
De aceea, renunţaţi la prăjituri şi la preparate făinoase, iar zaharurile permise sunt doar cele din fructe. Carnea de peşte trebuie să predomine; este recomandată şi carnea de curcan sau de pui, iar andivele pot fi combinate zilnic cu diverse legume: într-o zi se consumă cu morcovi, în altă zi cu ridichii sau cu castraveţi.
Urmaţi această dietă timp de 10 zile. În timpul curei, trebuie să vă odihniţi mai mult şi să nu consumaţi alcool. Andivele au şi efecte curative de revigorare. Iată o reţetă foarte eficientă în această privinţă. Cura cu „Salata campionilor" durează zece zile şi îmbunătăţeşte vederea şi sistemul nervos.
Reţeta săptămânii Salata campionilor
Timp de preparare: 30 de minuteCalorii: 125/100g
Ingrediente: 300 g andive, 200 g morcovi, 200 g ţelină, 200 g rădăcină de pătrunjel, 100 g castraveţi, o legătură de mărar, 5 linguri ulei de măsline, presat la rece, 2 linguri oţet de mere, 2 linguri apă plată.
Preparare : Morcovii, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se taie cubuleţe mici, iar frunzele de andive se taie peştişor. Se adaugă mărarul, tocat mărunt. Ingredientele se amestecă foarte bine şi se asezonează cu uleiul de măsline şi cu oţetul de mere diluat cu apa plată. Această cantitate se consumă zilnic, fragmentată în patru-cinci porţii.