Stresul provoacă dureri intestinale
Cum este posibil ca stresul să genereze iritarea colonului? Simplu: intestinul este un organ „inteligent” care este în dialog permanent cu creierul prin intermediul numeroaselor conexiuni nervoase.
Când eşti stresat, sistemul nervos central modifică funcţiile noastre interne astfel încât ne pune în gardă; este faimosul puseu de adrenalină care măreşte ritmul cardiac şi care ne poate face, de exemplu, să câştigăm o competiţie.
Când stresul devine cronic, centrul de comandă al organismului, creierul, îşi pierde din capacitatea de control şi chiar acţionează invers decât ar trebui. Intestinul, strâs legat de sistemul nervos, este printre primii care plăteşte daunele. A fi stresat nu înseamnă neapărat să fii nervos, încordat, tensionat.
Când eşti anxios, starea ta generează stres, dar se poate să nu fii conştient de acest lucru. Ori stresul datorat anxietăţii are efecte psihologice durabile şi devastatoare.
Ce tratament ar fi indicat? Medicii spun că sunătoarea face minuni. Această plantă este recunoscută ca antidepresor. Un tratament de 8 zile cu sunătoare regularizează ritmul cardiac în situaţii de stres şi ameliorează simptomele colonului iritabil.
Mai citeşte:
Femeile frumoase, sursă de stres pentru bărbaţi
7 ingrediente pentru o dragoste pasională
«Magazinele astea ne-au scăpat de stres la cumpărături»
Alte plante antistres
- Şofranul de cultură este un antidepresor care nu are nicio contraindicaţie.
- Păducelul este indicat dacă anxietatea se manifestă printr-un sentiment angoasant asociat cu palpitaţii.
- Angelica este foarte bună pentru stresul prelungit, provocator a unei stări de oboseală şi în debutul sindromului depresiv.