Studiu. Consumul de alcool a crescut considerabil în perioada pandemiei
Întreaga planetă se confruntă cu pandemia de coronavirus de mai bine de doi ani. Virusul nu a afectat doar economia, închizând afaceri, ci și felul în care ne raportăm la cei din jur și la propria persoană. Medicii sunt îngrijorați de faptul că multe persoane au apelat la consumul de alcool pentru a face față stresului cu care se confruntă în plină pandemie.
Studiile unor cercetători din Statele Unite ale Americii au ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Consumul de alcool a crescut considerabil de când pandemia s-a strecurat în viețile noastre și a schimbat tot ce știam despre interacțiunile sociale.
„Studiile au arătat că responsabilitatea echilibrării îndatoririlor de acasă, de muncă și de îngrijire a copiilor în timpul pandemiei a căzut în mod disproporționat asupra femeilor”, a declarat dr. Leena Mittal, șeful diviziei de sănătate mintală a femeilor din departamentul de psihiatrie de la Spitalul Brigham și Femei din Boston.
„Există, de asemenea, multă promovare a noilor produse alcoolice care vizează femeile și în special mamele”, a spus Mittal, într-un moment în care toată lumea se uită mult mai mult la televizor. În asemenea condiții, băutul în context social devine consumul de alcool în intimitatea propriei case, iar linia dintre cele două pare să fie extrem de blurată", a completat Mittal.
Femeile au început să consume mai mult alcool în perioada pandemiei
Leena a povestit că multe dintre pacientele ei i-au relatat cum, în perioada pandemiei, au renunțat la consumul de ceai în favoarea unui pahar de vin. Multe dintre ele beau unul, după ce copiii se duceau la culare. Însă un pahar s-a transformat, cu timpul, în mai multe pahare, iar starea de confuzie și-a făcut simțită prezența.
A face față tentației este și mai greu pentru cei care se luptau deja cu abuzul de alcool și substanțe înainte de începerea pandemiei, subliniază experții.
Există multe consecințe nefaste ale consumului excesiv de alcool, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Accidentele și rănile sunt asociate cu consumul de alcool, chiar și în cantități moderate. Violența domestică este adesea alimentată de alcool, la fel ca și abuzul asupra copiilor. De asemenea, alcoolul joacă un rol în nenumărate probleme de sănătate.
Ca să nu mai vorbim de impactul asupra sănătății mintale, inclusiv alimentarea depresieo, anxietății și multe altele. „O serie de studii au arătat că consumul crescut de alcool în timpul pandemiei a fost asociat cu simptome crescute de deteriorare a sănătații mintale, chiar și la persoanele care nu s-au confruntat anterior cu probleme de ordin psihologic sau emoțional”, a spus Mittal.
Semnele care îți dau de înțeles că ar trebui să consumi mai puțin alcool
Bărbat sau femeie, de unde știi dacă consumul tău de alcool ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă? Un semn important că este cazul să te oprești: atunci când băutura începe să interfereze cu capacitatea ta de a-ți desfășura activitățile de zi cu zi, susțin experții, potrivit edition.cnn.com
Un alt semn de luat în seamă: continui să bei în ciuda faptului că realizezi impactul negativ pe care consumul excesiv de alcool îl are asupra psihicului tău.
Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!