Studiul care arată cum îți poți pierde mințile fără să-ți dai seama! 400.000 de persoane au participat la experiment

Orele lungi petrecute în fața televizorului nu provoacă doar deficiențe de vedere, ci și unele boli. Potrivit celui mai recent studiu, poți să îți pierzi mințile dacă te uiți peste 5 ore zilnic la tv. Specialiștii spun că riscul de demență crește cu aproape 50%, un pericol de care multă lume nu-și dă seama, scrie adevărul.ro

Efectele privitului ore în șir la televizor Foto: Shutterstock
Efectele privitului ore în șir la televizor Foto: Shutterstock

Ce se întâmplă în cazul celor care se uită 5 ore pe zi la televizor 

O echipă internațională de cercetători, care a analizat peste 400.000 de persoane într-un nou studiu, publicat în Journal of the America Medical Directors Association din luna august 2024, a făcut o descoperire îngrijorătoare în sufrageria oamenilor. Experții au constatat că în cazul celor care se uită 5 ore pe zi la televizor riscul de demență crește cu aproape 50%, un pericol de care multă lume nu-și dă seama.

Poți să îți pierzi mințile dacă te uiți peste 5 ore zilnic la TV, anunță oamenii de știință de la Universitatea Hangzhou, Universitățile de Medicină din Beijing și Tianjin, China și Universitatea Erasmus din Rotterdam, Țările de Jos, potrivit The Sun.

La studiu, au participat 400.000 de persoane

Studiul lor, care a implicat peste 400.000 de persoane din Marea Britanie, cu o vârstă medie de 55,8 ani, a constatat că privitul la televizor timp de cinci ore pe zi crește riscul de a dezvolta demență, boala Parkinson și de a suferi un accident vascular cerebral.

Studiul și-a propus să analizeze legătura dintre timpul petrecut în fața televizorului și sănătatea creierului la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Tianjin din China au analizat date privind 407.792 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Dintre aceștia, 40.000 au avut o scanare a creierului.

Rezultatele studiului 

Pe parcursul perioadei de urmărire de 13 ani, 5.227 au dezvoltat demență, 6.822 au avut un accident vascular cerebral și 2.308 au fost diagnosticați cu Parkinson. Mai mult de jumătate din participanți (61 la sută) s-au uitat la televizor între una și patru ore pe zi.

Timpul mediu pentru vizionarea televizorului a fost de 2,7 ore, iar timpul de utilizare a computerului de agrement 1,1 ore. Cei din studiu care se uitau la televizor trei până la cinci ore pe zi aveau un risc cu 15% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei care se uitau timp de o oră sau mai puțin.

Mai mult de 5 ore la televizor au fost asociate cu mai puțină materie cenușie

Cei care au petrecut mai mult de cinci ore pe zi uitându-se la televizor aveau un risc cu 44% mai mare de a dezvolta demență, un risc crescut cu 12% de a suferi un accident vascular cerebral și un risc crescut cu 28% de a dezvolta boala Parkinson. Nu a fost găsit un risc crescut pentru petrecerea timpului pe computere, deoarece acest tip de utilizare a ecranului este legat de un „comportament provocator mental”.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că mai mult de cinci ore de televizor au fost asociate cu mai puțină materie cenușie și cu centre de memorie mai mici - ambele fiind legate de boli ale creierului.

Cât este indicat să petreci în fața televizorului 

Cercetătorii au concluzionat: „Restrângerea timpului zilnic de vizionare TV la trei ore pe zi s-a dovedit a fi cea mai benefică pentru tulburările legate de creier”. „Acest lucru are potențial de implicații importante pentru sănătatea publică pentru a reduce timpul de recreere pe ecran, în special pentru vizionarea televizorului, pentru a exercita efecte pozitive asupra sănătății creierului.”

Studiile, care au început în septembrie 2021, au arătat că ar putea încetini declinul cognitiv cu aproximativ un sfert la pacienții cu Alzheimer precoce pe parcursul a 18 luni.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 635432609 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Samyuktha Narayanan guinness jpg
shutterstock 2379280039 jpg
Pestera Meziad
Iisus  foto   Shutterstock jpg
GALATI Vedere către Munții Vrancei si mănăstirea Sihastru FOTO Costel Crângan jpg
trump jpg
Brasov foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net