Te stresezi la serviciu? Rişti să faci diabet!
Stresul la locul de muncă creşte cu 45% riscul de îmbolnăvire de diabet de tipul II, chiar şi în cazul persoanelor cu greutate normală, potrivit unui studiu al Institutului de Epidemiologie din Munich, Germania.
Cercetătorii de la Institutul de Epidemiologie din Munich au monitorizar 5.337 de bărbaţi şi femei, cu vârsta între 29 şi 66 de ani, care aveau un loc de muncă constant.
Într-un interval de 12 ani, aproximativ 300 dintre persoanele studiate, care fuseseră sănătoase la început, s-au îmbolnăvit de diabet de tipul II. Pe lângă măsurarea indicelui de masă corporală (IMC, raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii) şi informaţii privind istoricul medical al familiilor, cercetătorii au chestionat voluntarii şi în legătură cu nivelul de stres de la locul de muncă. Stresul la locul de muncă a fost definit de cercetători, în cadrul acestui studiu, ca fiind situaţia când angajatul este pus în faţa unor sarcini greu de îndeplinit, fără a avea niciun control asupra modului de rezolvare a acestora.
Stresul dezechilibrează nivelul glucozei din sânge
Cercetătorii au descoperit că voluntarii cei mai stresaţi la locul de muncă prezentau un risc cu 45% mai mare de a se îmbolnăvi de diabet de tipul II. Studiul, publicat în revista Psychosomatic Medicine, arată că şi în cazul persoanelor cu un IMC relativ normal, stresul la locul de muncă rămâne un important factor de risc. Mecanismul prin care stresul duce la diabet nu este clar cunoscut, dar este posibil ca expunerea constantă la niveluri ridicate ale hormonilor asociaţi cu stresul să afecteze echilibrul glucozei din organism. Un nivel mărit de glucoză în sânge poate afecta sistemul circulator şi organele corpului. Printre simptomele acestei boli se numără oboseala, setea, urinările frecvente şi vindecarea lentă a rănilor.