Temperaturi extreme, riscuri moderate

Suntem ├«n plin─â var─â, iar mul╚Ťi dintre noi abia a╚Ötept─âm s─â st─âm la soare pentru un bronz perfect. Este ├«ns─â cunoscut faptul c─â expunerea prelungit─â la soare poate fi d─âun─âtoare. Speciali╚Ötii au avertizat ├«n nenum─ârate r├ónduri c─â razele UV sunt vinovate pentru ├«mb─âtr├ónirea prematur─â a pielii ╚Öi pentru apari╚Ťia cancerului cutanat. Ca atare, expunerea prelungit─â la soare nu este o op╚Ťiune corect─â pentru s─ân─âtate.

fumat jpg

Însă, omenește vorbind, cui i-ar plăcea să-și petreacă vara baricadat în casă, la umbra jaluzelelor?

Exist─â, a╚Öadar, o discrepan╚Ť─â ├«ntre comportamentul ideal recomandat de speciali╚Öti ╚Öi firea omului, care nu ╚Ťine ├«ntotdeauna cont de recomand─âri sau nu le urmeaz─â cu destul─â stricte╚Ťe. Din aceast─â cauz─â, ╚Ötiin╚Ťa s-a concentrat asiduu pe g─âsirea unor solu╚Ťii rezonabile de reducere a riscurilor asociate obiceiurilor noastre din via╚Ťa de zi cu zi.

Gra╚Ťie cercet─ârilor ╚Ötiin╚Ťifice, ├«n loc s─â renun╚Ť─âm complet la plaj─â, avem acum la ├«ndem├ón─â creme cu factor ridicat de protec╚Ťie, ochelari de soare adecva╚Ťi, costume de baie sau p─âl─ârii din materiale cu rol protector. La acestea se adaug─â recomand─ârile referitoare la intervalele orare cele mai potrivite pentru expunerea la soare. Toate acestea ne permit s─â nu renun╚Ť─âm la a ÔÇ×ne tr─âi via╚ŤaÔÇŁ a╚Öa cum ne dorim. Mai degrab─â, putem s─â ne concentr─âm pe solu╚Ťii care limiteaz─â impactul negativ pe care alegerile noastre ├«l pot avea, at├ót asupra noastr─â c├ót ╚Öi asupra celorlal╚Ťi.

Exact la fel se ├«nt├ómpl─â ╚Öi ├«n cazul fumatului. F─âr─â doar ╚Öi poate, cea mai bun─â alegere pentru fum─âtori este renun╚Ťarea complet─â ╚Öi imediat─â la fumat.

Acest pas poate fi ├«ns─â foarte greu de realizat pentru mul╚Ťi dintre fum─âtori. Asta explic─â de ce, dup─â zeci de ani de reglementare a fumatului, continu─â s─â existe peste 1 miliard de fum─âtori la nivel mondial ╚Öi nenum─ârate probleme de s─ân─âtate public─â. ├Än Rom├ónia exist─â peste 5 milioane de fum─âtori iar num─ârul acestora a continuat s─â creasc─â ├«n ultimii ani, spre deosebire de trendul ├«n sc─âdere din restul ╚Ť─ârilor europene. M─âsurile extreme sunt pur ╚Öi simplu foarte greu de acceptat.

├Än ultimii ani, cercet─âtorii din domeniul ╚Ötiin╚Ťei au c─âutat tehnici ╚Öi metode de reducere semnificativ─â a riscurilor asociate fumatului, iar rezultatele lor au fost ├«ncununate de succes. Odat─â cu ├«n╚Ťelegerea faptului c─â arderea tutunului este principala responsabil─â pentru formarea substan╚Ťelor toxice, a ap─ârut o idee revolu╚Ťionar─â: dac─â fum─âtorii ar putea ob╚Ťine nicotin─â f─âr─â s─â fie nevoie s─â ard─â tutunul, s-ar putea astfel reduce semnificativ impactul nociv al fumatului? A╚Öa s-a ajuns, prin evolu╚Ťia ╚Ötiin╚Ťei, la produse alternative care ├«nc─âlzesc tutunul, f─âr─â s─â ├«l ard─â.

Cum func╚Ťioneaz─â, ├«n acest caz, reducerea riscurilor? Simplu. Arderea tutunului este ├«nlocuit─â cu ├«nc─âlzirea acestuia la temperaturi semnificativ mai reduse, dar suficiente pentru a elibera nicotina. Iar acest proces reduce semnificativ nivelurile substan╚Ťelor toxice.

A╚Öa func╚Ťioneaz─â dispozitivele care ├«nc─âlzesc tutunul la temperaturi reduse, f─âr─â ardere, foc, scrum sau fum. Temperatura de ├«nc─âlzire redus─â elibereaz─â un aerosol ce con╚Ťine nicotin─â. Studiile ╚Ötiin╚Ťifice au demonstrat c─â nivelurile de substan╚Ťe nocive din aerosolul produs de aceste alternative sunt reduse ├«n medie cu 95% ├«n compara╚Ťie cu fumul de ╚Ťigar─â.

Cel mai mare beneficiu pentru s─ân─âtatea public─â ar fi dac─â tot mai mul╚Ťi fum─âtori ar renun╚Ťa complet la ╚Ťig─âri ╚Öi dac─â adul╚Ťii care altfel ar continua s─â fumeze ar trece la alternative mai pu╚Ťin nocive, fundamentate ╚Ötiin╚Ťific. Cu alte cuvinte, important este s─â ├«nlocuim obiceiul nepotrivit cu unul mai pu╚Ťin nociv, dac─â nu putem renun╚Ťa cu totul la acest obicei.

Material sus╚Ťinut de Philip Morris Rom├ónia

FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (1) jpg
Dorian Popa
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg
catedrala 3 jpg