Top 5 preparate condimentate care îmblânzesc virozele respiratorii

Ultima actualizare:

    Combate infecţiile  bacteriene şi  cancerul
Combate infecţiile bacteriene şi cancerul

În această primăvară, când vremea este foarte schimbătoare, nu scăpăm de viroze prea uşor. Deseori, virozele sunt însoţite şi de pneumonii, periculoase pentru toate categoriile de vârstă. Remediile naturiste cu hrean, piperul, ghimbir, muştar şi cimbru au principii antiinflamatoare, calmante şi revigorează sistemul imunitar.

Indiferent cum le folosim -sub formă de comprese, de siropuri sau adăugate în apă, în miere sau în combinaţie cu legume, toate aceste preparate condimentate atenuează simptomele tulburărilor respiratorii şi cresc imunitatea organismului.

1. Hreanul „scoate" răceala din corp

Plantă care aparţine familiei cruciferelor, hreanul are o acţiune antibiotică puternică. Atât proprietăţile antibiotice, cât şi cele anticancerigene ale condimentului se datorează substanţei numită sinigrină, conţinută în rădăcină.

În acelaşi timp, hreanul este o sursă bogată de vitamine (mai ales din complexul B şi C), de săruri minerale (magneziu, calciu, fier şi sulf), substanţe care activează imunitatea organismului. Hreanul este un remediu dovedit pentru tuse şi pentru răguşeală. În acest caz, se foloseşte siropul preparat dintr-o rădăcină de hrean care se taie felii, iar între ele se presară zahăr, lăsându-se la macerat timp de trei ore. Din siropul obţinut se administrează câte trei liguri pe zi, până la ameliorarea tusei.

Un decoct preparat tot din rădăcină de hrean (câte cinci linguri de rădăcină rasă se fierb în 500 ml de apă un interval de zece minute), îndulcit cu două linguri de miere, este un remediu foarte bun în tratamentul bronşitei. Decoctul se bea călduţ, în două-trei prize, iar prima cană se bea după micul dejun.

Piperul este un leac recomandat frecvent în tratamentul răcelilor. Efectul maxim al condimentului se obţine dacă se foloseşte măcinat: o linguriţă rasă de pulbere trebuie adăugă în 100 g de iaurt. Această pastă se pune pe o pânză de bumbac care se aplică pe abdomen în cazul stărilor febrile. Prişniţa se acoperă cu un prosop gros, iar terapia trebuie repetată cel puţin trei seri la rând. Tot contra răcelii, fitoterapeuţii europeni recomandă piperul fiert în vin (o jumătate de linguriţă cu boabe la o cană cu vin). Leacul, care se bea după mesele principale, o zi sau două, activează la maximum circulaţia sângelui, stimulează transpiraţia şi scade febra.

3. Ghimbirul, bun pentru imunitate

Calităţile plantei sunt apreciate unanim de fitoterapeuţii lumii, ghimbirul fiind indicat în sezonul virozelor . Acest remediu are efecte benefice în tratamentul în caz de tuse, de imunitate scăzută, dar îmblânzeşte şi artrita reumatoidă. Cercetătorii au descoperit în compoziţia plantei aproape 480 de compuşi cu valori terapeutice. Ceaiul de ghimbir în amestec cu frunze de busuioc şi de soc este un tonic pentru persoanele cu imunitate scăzută care, prin natura profesiei, petrec multă vreme în aer liber când vremea este capricioasă sau când călătoresc pe distanţe mari. Infuzia se prepară din două linguriţe de rădăcină rasă de ghimbir, câte două linguriţe de frunze de busuioc şi de soc, trei linguriţe de mentă care se adaugă în 300 ml de apă. Ceaiul se fierbe cinci minute la foc mic şi se bea dimineaţa, după micul dejun.

Seminţele de muştar sunt bogate în sinigrină, o substanţă cu efect antiinflamator. În acelaşi timp, seminţele de muştar au proprietăţi antimicrobiene, calmante şi cicatrizante. Prin măcinarea acestora se obţine făina de muştar, folosită ca ingredient de bază la prepararea compreselor eficiente în tratarea bronşitei şi pentru calmarea durerilor de piept sau a celor cauzate de reumatism. Pentru astfel de cazuri se amestecă trei linguri de făină de muştar cu cinci linguri de apă şi cu alte două linguri de ulei de măsline, iar pasta obţinută se întinde pe o pânză care se aplică pe locul bolnav.

5. Cimbrul este antiseptic şi expectorant

Ca plantă aromatică, se foloseşte sub formă de ceai şi la preparatele culinare. Ceaiul de cimbru este un remediu indicat în tratamentul problemelor respiratorii: are efect de relaxare asupra muşchilor traheei, ceea ce explică beneficiile sale expectorante. De asemenea, infuzia este eficientă sub formă de gargară pentru gâtul iritat şi pentru combaterea febrei.

Important

Remediile condimentate cresc imunitatea organismului, dar în orice afecţiune trebuie să se respecte doza recomandată de specialist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net