Top vitamine pentru imunitate. Ne ajută să combatem gripa și răceala
Pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a evita răcelile sau gripa, trebuie să acordăm o atenţie deosebită alimentaţiei bogate în vitamine şi suplimentării acestora. Uite cele mai indicate vitamine pentru o imunitate puternică în sezonul rece!
Vitamina A este implicată în procesul de adaptare a vederii la întuneric, creşte imunitatea, prevenind astfel infecţiile. De aseemenea, asigură sănătatea pielii, a mucoaselor şi a scheletului. Surse de vitamina A sunt: morcovul, spanacul, produsele lactate, gălbenuşul, icrele.
Vitamina D este implicată în asimilarea calciului şi a fosforului în organism, intervenind în procesul de osificare. Astfel, această vitamină asigură integritatea întregului sistem osos, dar şi a dinţilor, protejându-ne de osteoporoză şi, implicit, de fracturi. O găsim în brânză, lapte, iaurt, gălbenuş, peşte (hering, macrou, somon, sardine în ulei, ton), ulei de peşte, suc de portocale.
Vitamina E are proprietăţi antioxidante. Protejează, astfel, ţesuturile şi întregul organism împotriva radicalilor liberi. De asemenea, aceasta reprezintă un ajutor în lupta cu bolile cardiovasculare şi cu cancerul. Vitamina E se găseşte în ulei, nuci, alune, cereale, lapte, gălbenuş, scrie farmaciata.ro.
Vitaminele din grupul B permit glucidelor (zaharurilor provenite din alimentaţie) să fie corect asimilate, pentru a furniza energia necesară întregului organism. Intervin în metabolizarea proteinelor, în fabricarea hemoglobinei, în bunul mers al sistemului imunitar şi în menţinerea sănătăţii pielii şi a părului. De asemenea, aceste vitamine participă la menţinerea integrităţii sistemului nervos. Surse importante sunt: drojdia de bere, carnea de porc, de vită, peştele (ton, ţipar), cerealele, pâinea, orezul brun, nucile, alunele, cartofii, ouăle.
Vitamina C are proprietăţi antioxidante, intervine în metabolismul zaharurilor, participă la vindecarea rănilor şi la menţinerea elasticităţii ţesuturilor. Pe lângă acestea, creşte puterea sistemului imunitar şi previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului. O găsim în majoritatea legumelor şi fructelor, printre care: citrice, fructe de pădure, cireşe, kiwi, pepene, ceapă, roşii, fasole verde, praz, ridichi, varză.