Tot ce trebuie să ştii despre aluniţe şi negi

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mai este puţin şi vine vara. Mulţi dintre noi deja ne gândim la vacanţă, poate chiar ne-am planificat-o. Dar înainte de a visa prea mult la soare, mare, plajă, fă-ţi o evaluare a aluniţelor şi a negilor. Medicul chirurg Vasile Falca ne răspunde la 7 întrebări de bază.

  • Click!: Care e diferenţa dintre aluniţe şi negi

simeon stalpnicul png

Vasile Falca: Aluniţele sunt formaţiuni tumorale care provin din transformarea celulelor dermice (benigne sau maligne). Pot fi colorate sau în nuanţa pielii. Nu trebuie să ne speriem de cele închise la culoare, pericolul  aici fiind dat mai de-grabă de marginile neregulate, creşterea exofită a lor, de ulceraţii etc. Negii, pe de altă parte, sunt de natură virală. Etiologia lor e un virus care pătrunde în derm şi se dezvoltă. De regulă, negii nu sunt canceroşi.

  • Cu toţii avem aluniţe. Când trebuie să ne îngrijorăm?

Aluniţele pot creşte inofensiv şi atunci nu e nici o problemă, sau agresiv, caz în care forma nu e rotundă, nici culoarea nu e uniformă. Dacă nu iei măsuri, să vezi ce se întâmplă cu ele, se pot transforma în cancer de piele, unde evoluţia e extrem de rapidă, iar rata de mortalitate de 100%.

  • Care sunt factorii favorizanţi ai apariţiei cancerului?

Vârsta înaintată, expunerea la soare şi solar, condiţiile meteo nefavorabile, dar şi predispoziţia genetică. Nediagnosticat şi netratat la timp, are o evoluţie fulminantă, cu metastaze multiple care duc la diverse complicaţii.

  • Ce înseamnă diagnosticarea în „faza incipientă”?

Nu există un termen precis pentru evoluţia melanomului. Din acest motiv, aluniţele colorate trebuie cartografiate, monitorizate. Dacă ai doar una urâtă, mergi la medic o dată pe an. Dacă îşi schimbă forma, mergi o dată la trei luni. Cel mai bine este să o eliminăm, fără să aşteptăm să devină malignă. 

  • Ce simptome trebuie să ne trimită la medic?

Vizita la medic trebuie să devină un obicei regulat, de exemplu, înainte de a pleca în vacanţă sau dacă observăm că aceste formaţiuni sângerează, supurează, cresc rapid în dimensiuni, îşi intensifică coloritul etc.

  • De ce e bine să mergem la control primăvara?

Primăvara e un bun moment pentru că urmează sezonul cald, unde există riscul transformării lor, sub influenţa soarelui. Verificarea se realizează prin procedeul numit „diascopie computerizată”, care permite examinarea pielii în profunzime şi identificarea precoce a unui melanom. Metoda e neinvazivă, nedureroasă şi oferă posibilitatea calculării unui scor de risc, pentru o mai atentă monitorizare.

  • Există aluniţe şi negi care apar şi dispar de la sine?

Da, deoarece sistemul imu-nitar funcţionează. Petele care rămân după căderea lor ar trebui, de asemenea, înlăturate, nu doar din motive estetice, cât şi din posibilitatea transformărilor nedorite.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net