Tot ce trebuie să ştii despre anticoncepţionale
Despre anticoncepţionale circulă o mulţime de mituri. Unii spun că îngraşă, alţii că afectează fertilitatea pe termen lung. Într-adevăr, au efecte adverse dacă sunt luate după ureche, însă pot trata şi o mulţime de probleme de sănătate.
Anticoncepţionalele au fost create pentru a ne feri de apariţia sarcinilor nedorite, însă ele sunt recomandate şi pentru a trata anumite probleme hormonale, responsabile, spre exemplu, de apariţia acneei, a sindromului ovarelor micropolichistice. Trebuie doar ales medicamentul potrivit. În farmacii se găsesc zeci de tipuri de anticoncepţionale. Care sunt cele mai bune pentru tine? Cu siguranţă nu cele lăudate de colega de birou, pe principiul că „ea s-a înţeles de minune cu ele”. Fiecare organism e unic şi, pentru a alege tratamentul potrivit, e nevoie de o consultaţie, analize de sânge, examen de secreţie şi testul Babeş-Papanicolau. „Anticoncepţionalele conţin estrogen şi progesteron. Aceşti hormoni trebuie să se afle în echilibru în organismul femeii pentru a nu produce niciun efect advers. Anticoncepţionalele pot avea peste 100 de efecte secundare minore, care pot fi evitate dacă tratamentul e prescris în urma analizelor”, afirmă dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Important de reţinut
Odată început tratamentul, e important să iei pastilele constant, zi de zi, de preferat în acelaşi moment al zilei. În prima zi a menstruaţiei, ia prima pastilă din folie şi continuă zilnic, până la ultima pastilă. Urmează apoi o pauză de 7 zile, timp în care apare şi menstruaţia. Următoarea folie începe în a 8-a zi.
Uneori, unele femei au sângerări uşoare între menstruaţii, mai ales în primele 2-3 luni de folosire a contraceptivelor, dar care apoi dispar. Dacă sângerările continuă, trebuie să mergi la medicul specialist pentru o nouă evaluare, a punctat dr. Vythoulkas.
Riscul de a rămâne însărcinată pe perioada tratamentului e foarte redus, cu condiţia să respecţi administrarea pastilelor zilnic, la aceeaşi oră.
Dacă într-o zi uiţi să iei pastila şi ai contact sexual, este bine să foloseşti şi alte mijloace de protecţie.
Sucul de grepfrut şi ceaiul de sunătoare reduc eficienţa pastilelor.
Anticoncepţionalele nu dau infertilitate. Poţi rămâne însărcinată la două zile după ce ai întrerupt tratamentul, fără a exista vreun risc de malformaţie pentru făt.
După 6 luni de utilizare a pastilelor e bine să faci pauză două luni.
Anticoncepţionalele reduc capacitatea organismului de a asimila anumite vitamine (gama B, acidului folic).