Tot ce trebuie să ştii despre fertilizarea in vitro
Fertilizarea in vitro pare a fi salvarea cuplurilor care îşi doresc copii. O consideră soluţia universal valabilă pentru orice fel de problemă de infertilitate.
Total greşit, ne spune celebrul medic ginecolog Andreas Vythoulkas. Ea e indicată doar în 30% din cazuri.
Ce presupune procedura
În fiecare lună, ovarele femeii produc un anumit număr de foliculi. Unul singur reuşeşte să ajungă la maturitate şi să se spargă, astfel încât femeia să ovuleze. „La fertilizare in vitro, facem un tratament care durează 10-12 zile, astfel încât să creştem cât mai mulţi foliculi ca să-i putem folosi şi să avem mai multe şanse”, spune medicul grec Andreas Vythoulkas, directorul unei clinici din Bucureşti. Fertilizarea in vitro presupune recoltarea de material genetic de la soţ şi de la soţie. Aceştia se fecundează în laborator, se lasă embrionii să crească timp de 5 zile, după care se implantează în uterul femeii. „Practic, ocolim tot procesul care, în mod normal, s-ar întâmpla în trompe”, adaugă Andreas Vythoulkas. Cu toată pregătirea, procedura nu durează mai mult de o lună. Implică 3-4 ecografii, un tratament acasă, iar implantarea se face în 10 minute, cu o anestezie simplă. E important ca după aceea femeia să aibă repaus total timp de două zile, pentru a evita contractarea uterului şi eliminarea embrionilor.
Cui îi este recomandată
Fertilizarea in vitro este o soluţie pentru femeile care au trompele înfundate, care au endometrioză sau o rezervă ovariană redusă. Sindromul ovarelor micropolichistice şi probleme ce ţin de calitatea spermei sunt alte afecţiuni care ar necesita fertilizare in vitro. Acestea reprezintă doar 30 % din totalul problemelor de infertilitate. Restul se rezolvă cu o laparoscopie, o histeroscopie sau cu medicaţie. „Am avut un cuplu care era infertil de 10 ani. S-a tratat cu o pastiluţă. De aceea nu recomand fertilizarea in vitro pentru orice, doar aşa, ca să maximizezi şansele de a rămâne însărcinată. Dacă eşti sănătoasă, e bine să obţii sarcină pe cale naturală, noi nu trebuie să ocolim natura”, mai spune Andreas Vythoulkas.
Când vorbim despre infertilitate
Dacă ai contact sexual regulat şi neprotejat mai mult de un an şi nu ai reuşit să rămâi însărcinată putem deja vorbi despre infertilitate. În acest caz, trebuie să mergi la un medic specialist care să descopere cauza şi să îţi dea un tratament. Acesta nu implică neapărat fertilizare in vitro.
Care sunt şansele de reuşită
Ele variază. În principiu, sunt de 50%. Dacă nu s-a obţinut sarcină după prima încercare, e bine să laşi ovarele să se refacă timp de 2-3 luni, apoi procedura se poate repeta. „Când ai două-trei încercări nereuşite de acest tip, nu e cazul să mai repeţi, problema e cu siguranţă în altă parte. E bine de ştiut că femeile stresate în timpul procedurii de fertilizare in vitro au şanse mai mici de reuşită. Asta deoarece la persoanele stresate se secretă un hormon numit oxitocină, care stimulează contracţiile uterine. E periculos în primele 48 de ore de la implantare, când embrionii sunt liber în uter, existând riscul să fie aruncaţi afară, în urma contracţiilor”, mai spune specialistul.