Tot ce trebuie să ştim despre ulcer
Cauzat în cele mai multe dintre cazuri de bacteria Helicobacter pylori, ulcerul este o problemă ce afectează o persoană din 10, potrivit statisticilor. Care sunt simptomele, cum se diagnostichează, în ce constă tratamentul – află din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!
Ulcerul este cauzat în aproape 70-80% din cazuri de bacteria Helicobacter pylori. Sursele de contaminare cu bacteria sunt saliva şi materiile fecale. Ulcerul poate apărea însă şi ca urmare a administrării pe perioade lungi de timp a unor medicamente, printre care ibuprofenul sau aspirina. Dacă în primul caz bacteria favorizează creşterea cantităţii de acid gastric, respectiv apariţia ulcerului gastric sau duodenal, în cel de-al doilea sunt afectate mecanismele de apărare naturală a tractului digestiv.
Arsuri în capul pieptului
Nu doar durerile abdominale sunt cele care pot anunţa prezenţa ulcerului, aşa cum se crede, ci şi senzaţia de usturime ce apare în partea de sus a abdomenului. Dacă în ulcerul gastric senzaţia de disconfort abdominal apare de regulă după ce persoana a mâncat, în cel duodenal neplăcerile apar la câteva ore după masă. Lista simptomelor specifice bolii ulceroase este completată şi de senzaţia persistentă de greaţă, de balonare, de lipsa de energie, de oboseală, dar şi de saţietatea ce apare imediat după debutul mesei.
Medicamente sau intervenţie chirurgicală
Tratamentul bolii ulceroase presupune în primă fază eliminarea factorului care a dus la apariţia ei, anume a bacteriei Helicobacter. Pentru acest lucru medicul poate indica terapia cu antibiotic, dar şi administrarea de antiacide pentru a reduce simptomele neplăcute. Bine de ştiut este că persoana care suferă de ulcer trebuie să urmeze şi un regim alimentar special, asta pe lângă tratamentul medicamentos. În cele mai multe cazuri, ulcerul dispare în urma terapiei indicate de doctor. Cu toate acestea, există situaţii când, după o perioadă mai lungă de tratament (de regulă 6-8 săptămâni), starea bolnavului nu se îmbunătăţeşte. În acest caz se poate indica intervenţia chirurgicală.