Tot ce trebuie să ştiţi despre cartofii dulci. Sunt un "izvor" de vitamine și minerale

Ultima actualizare:

    Persoanele care consumă frecvent cartofi dulci ţin la distanţă afecţiunile cardiovasculareFoto: unsplash.com
Persoanele care consumă frecvent cartofi dulci ţin la distanţă afecţiunile cardiovasculareFoto: unsplash.com

De mii de ani, cartofii dulci sunt consumaţi cu plăcere pe întregul mapamond. Populaţiile care au introdus în hrana de bază cartofii dulci au constatat că starea lor de sănătate a fost mult mai bună de când s-au hrănit cu această legumă gustoasă. În comparaţie cu cartofii obişnuiţi, consumaţi şi în ţările europene, “cei dulci” conţin mai puţine calorii, dar sunt bogaţi în betacaroten, un antioxidant foarte puternic care previne îmbătrânirea prematură.

Delicioasa legumă cu miezul portocaliu şi coaja roşie sau portocalie conţine cantităţi semnificative de substanţe active: vitamine: A, B6 şi C  (circa 25 % din cantitatea zilnică recomandată de nutriţioniştii), săruri minerale: potasiu, mangan, fier, cupru şi fibre.Nutriţioniştii europeni şi asiatici recomandă consumul cartofilor dulci, pentru a ţine la respect bolile grave ale secolului în care trăim.   

Previn bolile cardiovasculare

Persoanele care consumă frecvent cartofi dulci ţin la distanţă afecţiunile cardiovasculare: apariţia infarctului şi accidentele vasculare cerebrale şi menţin funcţia cardiacă în limite normale. De asemenea, vitaminele  B şi C din compoziţia cartofilor dulci ţine sub control hipertensiunea datorată unei alimentaţii nesănătoase. Nutriţioniştii europeni apreciază că un cartof de mărime medie (acest soi poate cântări mai mult de un kg), consumat zilnic fiert sau copt menţine inima sănătoasă, deoarece este sărac în grăsimi şi nu creşte valorile colesterolului rău.

Buni pentru vedere

Numeroase studii au demosntrat că persoanele care consumă frecvent cartofi dulci nu au probleme cu vederea. Datorită conţinutului de betacaroten, leguma previne bolile oculare,  îmbunătăţind şi vederea nocturnă.

Întăresc imunitatea

Datorită conţinutul bogat de betacaroten, un renumit antioxidant, şi a vitaminei C, cartofii dulci contribuie la creşterea imunităţii organismului. De aceea, persoanele care adoră această legumă  sunt rezistente la bolile care apar, mai ales la schimbările de sezon, şi sunt ocolite chiar de virozele severe.

Adjuvanţi în afecţiunile digestive

Cartofii dulci s-au dovedit a fi un excelent adjuvant în cazul afecţiunilor digestive. Pentru persoanele care de confruntă cu astfel de probleme, ca şi pentru bolnavii de ulcer, sucul acestui soi de cartofi este un excelent pansament gastric. Totuşi, sucul trebuie consumat proaspăt, imediat după ce cartofii au fost storşi, pentru a evita fenomenul de oxidare. Nutriţioniştii le recomandă acestor suferinzi să bea şi apa în care au fiert delicioasele legume. De asemenea, este bine de ştiut că un consum frecvent de cartofi dulci previne constipaţia şi inflamaţiile la nivelul stomacului şi intestinelor.

Îmblânzesc suferinţele reumaticilor

“Izvorul” de vitamine şi de minerale, inclusiv de calciu, vine în ajutorul consumatorilor de cartofi dulci care se confruntă cu crizele reumatice.

Cartoful dulce învinge stresul

Cartoful dulce conţine vitamina B6 (numită şi piridoxină), ce face parte din complexul B. De aceea, dieta cu cartofi dulci are un efect benefic asupra sistemului nervos. Aşa se explică faptul că, folosit în hrana de bază, miraculoasa legumă ţine stresul sub control. 

Alungă anemia

Şi pentru anemici, cartofii dulci sunt aliaţi de nădejde , dar leguma  trebuie inclusă în alimentaţia zilnică. Conţinutul de fier, prezent în compoziţia lor, echilibrează nivelul hemoglobinei. Un meniu care conţine cartofi dulci copţi, consumaţi împreună cu alte alimente bogate în fier, precum: ficatul de pui, de vită sau de porc, sardinele, seminţele de dovleac sau creveţii alungă anemia.   

Cartoful dulce previne apariţia cancerului

Cercetările recente au demonstrat că leguma preferată a multor popoare asiatice şi europene previne apariţia cancerului şi are proprietăţi remarcabile antiimbatranire. Betacarotenul şi vitamina C, antioxidanţi conţinuţi de leguma- panaceu sunt benefice în tratamentul multor tipuri de cancer, mai ales a cancerului de colon, de intestine şi de rinichi.

De asemenea, un consum frecvent de cel puţin 150 de grame de cartofi dulci previne apariţia cancerului de plămâni, iar această recomandare, spun speciaştii, este valabilă atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net