Totul despre aparatele dentare. Când e recomandată aplicarea lor?

Ultima actualizare:

    Doctor Denisa Zaharia
Doctor Denisa Zaharia

Frecvenţa anomaliilor dentare este în creştere, în prezent 80-90% din populaţie prezintă diverse anomalii dentare. Din fericire, ele pot fi tratate la orice vârstă, datorită evoluţiei aparatelor dentare, dezvoltarea unor tehnici cât mai puţin vizibile sau chiar invizibile, pe care adulţii le acceptă mai uşor, fără să le afecteze viaţa de zi cu zi.

Când e recomandată aplicarea aparatelor?

Indiferent de vârsta pacientului, obiectivele tratamentului ortodontic sunt aceleaşi: obţinerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos şi echilibrat, dar şi o muşcătură funcţională, sănătate la nivelul dinţilor, gingiilor, muşchilor şi articulaţiei temporo-mandibulare. Diferenţa este că la copii şi adolescenţi, fiind în perioada de creştere, medicul este ajutat de acest potenţial de creştere pentru a corecta anomalia, iar rezulatele se obţin mai uşor şi mai rapid şi sunt mai stabile în timp. La adulţi, de multe ori trebuie intervenit prin aplicarea unor dispozitive speciale, ortoimplanturi sau intervenţii chirurgicale ajutătoare, ne explică medicul ortodont Denisa Zaharia.

Cât timp se poartă un aparat dentar?

Durata medie a unui tratament ortodontic este de 12-18 luni, rezultatele fiind vizibile după numai 1-2 luni.  Această perioadă poate să varieze însă de la 4-6 luni până la 2 ani, în funcţie de obiectivul tratamentului, de tipul de aparat ales, cât şi de experienţa şi planul de tratament proiectat de medicul specialist ortodont. 

Ce tipuri de aparate sunt?

Tipurile de aparate dentare variază de la cel metalic clasic, la care se pot aplica elemente colorate, foarte atrăgătoare pentru copii, la cele transparente de safir sau cele aproape invizibile, care sunt şi cele mai avansate din punct de vedere tehnologic.  

Riscuri şi neplăceri

În general, orice tip de aparat implică un uşor disconfort în primele zile, până ce pacientul se obişnuieşte cu el. Este o senzaţie de nou, pacientul poate resimţi tensiuni, presiuni la nivelul dinţilor, care depind de pragul de sensibilitate al fiecăruia, dar nu se resimte o durere acută cum este cea a unei carii. Potrivit medicului Denisa Zaharia, fondator al clinicii PerfectDent, copiii, spre deosebire de  adulţi, se adaptează mai uşor, iar această acceptare depinde şi de tipul aparatului. 

Igienă şi îngrijire

Este foarte importantă menţinerea igienei în timpul tratamentului ortodontic, pentru că aparatul fiind fix, lipit pe dinţi, retenţionează mai multe alimente. Astfel, pacientul trebuie să se igienizeze riguros dimineaţa şi seara cu periuţe manuale sau electrice moi, să utilizeze periuţele interdentare recomandate de medicul ortodont, duşul bucal, aţa interdentară şi apa de gură. Trebuie să evite să mănânce alimente dure, lipicioase sau crocante, gen fistic, popcorn, caramel şi nici să muşte din alimente dure, fructe, ele trebuie tăiate felii şi mestecate în zona laterală pentru a preveni dezlipirea brecketurilor. Nu se impun aceste restricţii şi pentru aparatele detaşabile, ele se scot în timpul meselor. 

Când e indicat să începi tratamentul?

Perioada vacanţei de vară este una foarte bună în care copiii au timp să se obişnuiască cu aparatul dentar, pot face faţă disconfortului care poate apărea în primele zile, fără să-şi facă griji că se poate adăuga la stresul cauzat de şcoală. Şi mulţi adulţi aleg tot vara să înceapă un tratament ortodontic, din aceleaşi motive, stresul mai mic şi programul de lucru mai lejer la serviciu, ne mai explică dr. Denisa Zaharia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net