Totul despre obezitatea abdominală. Cum afli dacă ai exces de grăsime la nivelul taliei

Ultima actualizare:

Circumferința taliei poate arăta un exces de grăsime la nivelul abdomenului, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru boli precum diabethipertensiune și colesterol mărit. Care este diametrul ideal și cum trebuie măsurat vă explică medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

2 obezitate jpg jpeg

„Până acum, diagnosticul de obezitate se punea exclusiv pe baza indicelui de masă corporal (IMC), care reprezintă raportul dintre greutate și înălțime la pătrat. Valorile normale sunt între 18 și 25, de la 25 la 30 avem diagnostic de supraponderal, iar peste 30 vorbim de obezitate. Din păcate acest indice nu ia în calcul vârsta și nici compoziția corporală.”, spune medicul nutriționist Mihalea Bilic, pe pagina de Facebook.

Însă, s-a constatat că există persoane care au un IMC în jur de 30 fără a avea și exces de grăsime, ci doar o masă musculară bine reprezentată. Tot așa, există persoane care nu au o greutate foarte mare pe cîntar, dar au multă grăsime pe burtă. „Grăsimea abdominală înseamnă țesut adipos infiltrat printre organe, ficatul și pancreasul sunt sufocate de grăsime și de aici până la diabet și afecțiuni hepatice e doar un pas. Prin urmare, nu greutatea pe cîntar este importantă pentru sănătate, ci cantitatea de grăsime din organism și felul în care este repartizată”, explică dr. Mihaela Bilic.

Măsurați-vă talia!

O persoană suferă de obezitate abdominală dacă are o circumferință în talie mai mare de 80 cm în cazul femeilor și mai mare de 100 cm pentru bărbați. Se măsoară foarte simplu cu ajutorul unui centimetru, la mijlocul distanței dintre ombilic și creasta iliacă. Și mai ușor, se poate măsura dimensiunea curelei, ce lungime are până la gaura pe care o folosiți în mod curent.

„Un diametru mai mare decât valorile normale nu pune obligatoriu diagnosticul de boală, dar trage un semnal de alarmă legat de riscurile pe care le prezintă grăsimea din abdomen. Analize suplimentare pot arăta dacă persoana în cauză are deja rezistență la insulină, steatoză hepatică, colesterol crescut și alți factori de risc cardiovascular. Obezitatea abdominală este un indicator și pentru dezechilibrul la nivel alimentar. Kilogramele în plus localizate pe burtă trădează un consum excesiv de zahăr, fructe sau alcool. Un aport mare de pâine și făinoase, mai ales dacă sunt combinate cu multă grăsime, tot pe burtă se așează.”, este de părere medicul nutriționist.

Ce trebuie să faceți

Nu trebuie să vă speriați în cazul în care aveți un diametru mai mare decât măsurile normale, ci trebuie să luați măsuri. Grăsimea abdominală este semnul abundenței alimentare, dar este și prima care se topește prin dietă. Reduceți consumul de zahăr și alcool, micșorați porțiile de mâncare, renunțați la făinoase! Ajutați și de mai multă mișcare, veți vedea sigur modificările în bine.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net