Tratamente naturiste cu gălbenele
Ultima actualizare:
Au puteri antibacteriene şi antiinflamatoare şi sunt recomandate în caz de arsuri, ulceraţii, dermatite şi infecţii. Descoperă în Click! pentru femei ce poţi trata cu preparate pe bază de gălbenele.
- Excelent cicatrizant pentru afecţiuni externe. Recomandate în special pentru tratamentul bolilor de piele, gălbenelele au proprietăţi miraculoase de cicatrizare a rănilor deschise şi care au puroi, arsurilor, micozelor de tot felul, leziunilor mamare, acneei şi secreţiilor abundente produse de infecţii ale vaginului. În cele mai multe cazuri, extern se folosesc unguentele şi băile de şezut cu această plantă.
- Intern, luptă cu ulcere şi ictere. Pe lângă tratamentele alopate, medicii recomandă şi cure cu preparate naturiste în caz de ulcer gastric şi duodenal, gastrite, dischinezii biliare, dar şi când apar probleme ale ficatului, cum sunt icterele. Hemoroizii şi inflamaţiile colonului pot fi combătute tot cu ceaiuri şi extrase din gălbenele. Prepari un ceai din două linguriţe cu vârf de plantă uscată şi pisată la 250 ml de apă, pe care îl laşi la fiert cel puţin cinci minute. Înainte de mesele principale, îl poţi consuma cu înghiţituri mici.
- Aşa prepari în casă unguentul. Ai nevoie de patru mâini de gălbenele-tulpini, frunze şi flori, pe care le toci mărunt şi 500 g untură de porc. Pui grăsimea pe foc, iar când s-a încins, adaugi planta şi mai laşi câteva minute. Două zile ţii compoziţia acoperită, apoi o încălzeşti uşor pe baie de aburi. La final, o filtrezi cu un tifon şi păstrezi alifia la rece, în recipiente închise la culoare. Se poate adăuga puţin ulei de măsline în compoziţie.
- La ce ajută compresele cu infuzie. Pielea crăpată, tăieturile, înţepăturile de insecte sunt probleme care pot fi remediate aplicând pe zona afectată comprese din 5 g flori de gălbenele la 1 l de apă clocotită. Infuzează totul cinci minute, strecoară, apoi foloseşte lichidul local, sub formă de compresă, de trei-patru ori pe zi.