Tratamente naturiste cu praz
Prazul este o legumă des întâlnită în alimentația românilor, însă de multe ori este înlocuit cu ceapa normală, găsită în majoritatea supermarketurilor. Este mult mai sănătos decât ceapa, conține foarte mulți antioxidanți, iar efectele de revigorare și scăderea colesterolului se obțin prin tratamente naturiste cu praz.
Deși face parte din aceeași familie de plante cu ceapa și usturoiul, efectul prazului este mult mai puternic, având proprietăți terapeutice mai intense. Dacă nu folosiți tratamente naturiste cu praz, aflați că acesta combate bolile de inimă, retențiile urinare și scade colesterolul, datorită varietății de compuși sulfurați pe care îi conține.
Unul dintre beneficiile aduse de folosirea de tratamente naturiste cu praz este îmbunătățirea circulației sangvine. Acesta scade tensiunea arterială, iar efectul lui este asemănător cu cel al aspirinei, prevenind formarea de trombi în vene și, deci, prevenind un infarct miocardic. Acesta se consumă în salate sau amestecat cu miere, iar nutriționiștii spun că atât partea albă a plantei, cât și cea verde, trebuie consumate, întrucât sunt bogate în vitamine. Prazul se poate fierbe iar apoi îndulci cu miere, iar din marmelada obținută se consumă trei linguri pe zi. Atenție, după 48 de ore, prazul fiert poate degaja substanțe nocive.
Mai mult, administrarea de tratamente naturiste cu praz poate duce la scăderea colesterolului. Prazul conține antioxidanți cu sulf și alicină, care duc la scăderea nivelului din colesterol, prin inhibarea HMG-CoA, enzima hepatică necesară pentru sinteza colesterolului din sânge. Pentru acest tratament, se taie două-trei tulpini de praz, se lasă la macerat 10 zile într-un litru de vin alb, iar aboi se bea lichidul rămas, strecurat.
Tratamente naturiste cu praz: Combate retenția urinară
Administrarea de tratamente naturiste cu praz are ca beneficiu efectul diuretic. În cazul unei cistite, sau a retenției urinare, se aplică pe abdomenul inferior o cataplasmă de praz fiert, fierbinte sau foarte caldă, dar la o temperatură suportabilă pentru a nu provoca arsuri. Prazul este cunoscut și pentru capacitatea de eliminare a acidului uric, fiind astfel un adjuvant în lupta cu guta sau cu artrita.