Trei sfaturi să scăpați de depresia de toamnă. Învățați de la specialiști să fiți fericiți!

image
Mirosul este cel mai bun declanșator al amintirilor plăcutefoto: Shutterstock

Toamna vine la pachet cu o depresie de ”toată frumusețea”. Însă pentru a scăpa de ”tradiționala” depresie de septembrie, psihiatrul danez Meik Wiking, fondatorul Societății Daneze pentru Fericire, a pregătit un plan bine pus la punct. Și cum majoritatea depresivilor au în jur de 40 de ani, adică au trăit 480 de luni și peste 14.610 zile, iată ce amintiri din trecut trebuie exploatate în scop terapeutic.

Toamna vine cu depresia. Pentru a scăpa de privitul în gol, de oftatul prelung și interjecții care redau jalea, ”cel mai fericit om al planetei”, danezul Meik Wiking ne învață cele trei secrete de căpătâi ale fericirii. Din 2007 și până în prezent el a reușit să analizeze peste 100.000 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 80 de ani. Astfel a descoperit că fericirea apare atunci când ne amintim lucruri simple: primul sărut, mirosul ierbii proaspăt cosite, când gustăm o prăjitură pe care o adoram în copilărie sau când ne amintim anii de școală sau vacanțele de la bunici. La studiul lui Wiking au participat voluntari din 75 de țări printre care amintim Belgia, Nepal, Brazilia, Botswana, Norvegia, Noua Zeelandă și chiar România. 85% dintre voluntari au recunoscut că își extrag seva fericirii din ”primele amintiri” ale copilăriei, care au fost stocate și ”codate” în minte cu acea naivitate și puritate specifice începutului de proces cognitiv. Iată cei trei pași care ne scapă de gândurile negre.

Citește și:

Atenție, la depresie! Care sunt simptomele și ce trebuie să faci ca să revii la normal

Depresia de toamnă. Cum apare, ce simptome are şi cum o putem preveni

1. Mirosiți parfumul care vă activează amintiri frumoase

Mirosul este cel mai puternic declanșator de amintiri. Este suficient să mirosim un trandafir, o tuberoză sau un crin pentru a redeveni preț de câteva secunde copii. Această capacitate de a plonja în trecutul persional se numește ”fenomenul Proust” și implică uneori și al doilea simț: gustul. În cartea sa ”În căutarea timpului pierdut”, Marcel Proust gustă o madeleină și e inundat de amintirile copilăriei, datorită endorifelor secretate în creier.

image
Pozele de familie trezesc întotdeauna un val de fericire în creier

2. Învățați-vă să fiți fericit: Priviți cu atenție fotografiile cu familia

Un alt simț care ne ajută să fim fericiți este văzul. O fotografie cu familia, în vacanță, îndepărtează instantaneu efectele hormunului de stres, cortizol din creier. Amintirile se activează aproape instantaneu atunci când descoperim într-o poză din copilărie, un detaliu care ne emoționează.

3. Învățați să produceți amintiri frumoase: parfumul este secretul

Nu e neapărat necesar să plonjați în trecutul îndepărtat pentru a vă ridica starea de spirit. Atunci când ieșiți în oraș cu prietenii folosiți un parfum anume, atunci când mergeți cu copiii la serbare folosiți un alt parfum. Asociind mirosuri specifice unor momente plăcute din viața voastră, vă va fi mult mai ușor să scăpați de depresie.

cub visarion alexa png
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
weddingfeast 2841610 1920 jpg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Charles si regina Elisabeta a II-a
senat george calin inquamphotos
Mireasa FOTO Shutterstock jpg
image
image
image
image
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
Mihai Șora Sursă: Profimedia
geoparcul arouca portugalia pietre care nasc sursa httparoucageopark (4) jpg
Camilla Parker Bowles Regele Charles si Regina Elisabeta  Foto Gettyimages (2) jpg