Uite cât rău îţi poate face zahărul!
Mulţi experţi în nutriţie sunt de părere că zahărul consumat cu moderaţie nu e un pericol pentru cei mai mulţi oameni. Însă, consumat în exces, zahărul poate cauza probleme ale metabolismului, duce la creşterea în greutate, la sedentarism şi în cele din urmă la boli grave, precum cancerul.
“Cel mai controversat aliment e zahărul, şi chiar s-a vehiculat o teorie cum că anumite celule, în special cele maligne, extrag mai uşor zahărul din sânge. De aceea, s-a crezut că, dacă o persoană cu cancer consumă zahăr, acesta va hrăni tumoarea. Dar acest lucru nu e corect. În realitate, nu se întâmplă aşa. Acest lucru nu e dovedit ştiinţific. Dar excesul de zahăr are un alt efect nociv: e vorba de îngrăşare, care duce la sedentarism. Şi meseriile din ziua de azi sunt sedentare, lucrăm în faţa computerului multe ore şi facem din ce în ce mai puţină mişcare. Iar ştiinţa a dovedit de această dată că mişcarea poate contribui la reducerea riscului de cancer şi, în general, la o sănătate mai bună pe termen lung. O persoană în formă e una sănătoasă, la care toate sistemele şi organele funcţionează bine”, spune prof. dr. Mustafa Bozkurt, medic oncolog.
Excesul ponderal duce la cancer
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime dintre decesele prin cancer apar pe fondul excesului ponderal, a consumului redus de legume şi fructe, a sedentarismului, fumatului şi a excesului de alcool. În aceste condiţii, adoptarea obiceiurilor sănătoase dovedite ca fiind eficace în prevenţia cancerelor este recomandarea numărul 1 a medicilor oncologi.
“Nu ne putem baza doar pe renunţarea la zahăr. Cea mai bună dietă este cea mediteraneană: se bazează pe legume, fructe, peşte, ulei de măsline. Persoanele care locuiesc în baziul Mediteranei sunt longevive. O vreme, s-a crezut că o carenţă de vitamina D poate avea un impact negativ asupra sănătăţii oaselor şi poate fi legată de un risc mai crescut de cancer de colon, dar studiile nu au dovedit acest lucru”, concluzionează expertul oncolog.