Uite la ce boli te ajută leacurile din urzici

În anotimpul verde, o cură cu urzici însemnă sănătate curată. Această plantă plină de vitamine și minerale te scapă de anemie, de afecțiuni hepatice, de boli de piele și multe alte suferințe. Rețineți: când este fragedă, are cele mai mari puteri!  

Urzica este un medicament vegetal contra depresiei  jpeg

Cea mai bună perioadă pentru recoltarea urzicilor este primavara, când plantele au aproximativ 30 de centimetri și înca nu au înflorit. De regulă, frunzele tinere sunt fragede și gustoase, spre deosebire de cele mai bătrâne, care sunt mai tari și amărui. Urzicile  comestibile au frunzele cu margini zimțate, acoperite cu puf. Trebuie să fie verzi, proaspete, cu frunze ferme.

Suc de urzică

Se mixează două mâini de frunze de urzică cu 200 ml apă până se formează o pastă, se pune într-un vas de ceramic și se lasă la macerat 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea pe sto­macul gol, iar timp de 15 minute după consumarea lui nu se mănâncă.

Este un leac excelent în anemie: 200 ml de suc se beau înaintea meselor prin­­cipale. Însă, în paralel, se con­sumă urzici fierte, ca hrană, mini­mum 200 g/zi. Dacă suferi de diabet zaharat, poți face cure îndelungate de suc de urzică: câte 500 ml, în reprize, dimineaţa. 

suc verde jpeg

Sucul de urzică ajută și în cazul bolilor de rinichi și vezică. Se beau 500-1000 ml suc pe zi, di­mineaţa, pe stomacul gol, pentru efectul diu­retic, stimulent asupra funcţiei renale.

În caz de hiperuricemie, extrac­tele de urzică antre­nea­ză în circulaţie acidul uric din ţesuturi şi provoacă o eli­minare renală abun­dentă a acestuia. Se fac cure de 21 de zile, în care se con­sumă 1 litru de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe peri­oada tratamentului, se vor introduce cât mai multe crudităţi în alimentaţie şi pe cât po­sibil se va reduce consu­mul de carne, ouă, prăjeli.

Decoct de urzici tinere

Se culeg 1/2 kg de urzici tinere și se opăresc. Se lasă la răcit, apoi se strecoară prin stoar­cere. De­coc­tul de urzică astfel obţinut se pune la fri­gider, iar urzicile fier­te rămase se pre­gătesc cu­linar ca şi spa­nacul. Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de de­coct, după care se mă­nâncă la o jumătate de oră o cantitate echi­va­lentă din urzicile fier­te. Apoi se poate începe masa pro­priu-zisă. 

Acest decoct are un efect depura­tiv şi remineralizant extrem de puter­nic, fiind indicat în: boli de pie­le (acnee, eczeme, psoriazis, derma­toze diverse), anemie, hipocalcemie, hi­pomagnezie, hemoragii, convalescenţă, gută, tabagism, cancer (adjuvant), carii dentare, hemoroizi, obezitate, alergii, afecţiuni hepatice, gas­trite cauzate de abuzul de tutun şi cafea.

Seminţele de urzică

În caz de oboseală, inefi­ci­enţă profesională şi epuizare, apelați cu încredere la semințele de urzică! Ele sunt un veritabil energizant al funcţiilor orga­nismului. La per­soanele care se apropie de partea a doua a vieţii, ele au şi efect de stimu­lare a memoriei. Seminţele de urzică se zdrobesc în mojar şi se administrează amestecate cu miere sau apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 2-3 săptămâni, conform formula-as.ro.

„100 g mâncare de urzici înseamnă o friptură” 

Medic nutriționist Mihaela Bilic
Medic nutriționist Mihaela Bilic

Și nutriționistul Mihaela Bilic laudă acest aliment verde. „Deși sunt niște frunze, 40% din greutatea uscată a urzicilor este reprezentată de proteine. Urzicile au mai multe proteine decât soia și, chiar dacă sunt proteine vegetale, conțin 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Nu degeaba numim urzicile un tonic de primăvară, cu 100g mâncare de urzici primim proteine cât dintr-o friptură și acoperim 100% din doza zilnică de calciu și fier, de 4 ori doza de vitamina C și de 6 ori doza de vitamina A (betacaroten). Se spune că putem alunga toate bolile cu 3 porții de urzici, deci profitați!”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net