Uite la ce boli te ajută leacurile din urzici
În anotimpul verde, o cură cu urzici însemnă sănătate curată. Această plantă plină de vitamine și minerale te scapă de anemie, de afecțiuni hepatice, de boli de piele și multe alte suferințe. Rețineți: când este fragedă, are cele mai mari puteri!
Cea mai bună perioadă pentru recoltarea urzicilor este primavara, când plantele au aproximativ 30 de centimetri și înca nu au înflorit. De regulă, frunzele tinere sunt fragede și gustoase, spre deosebire de cele mai bătrâne, care sunt mai tari și amărui. Urzicile comestibile au frunzele cu margini zimțate, acoperite cu puf. Trebuie să fie verzi, proaspete, cu frunze ferme.
Suc de urzică
Se mixează două mâini de frunze de urzică cu 200 ml apă până se formează o pastă, se pune într-un vas de ceramic și se lasă la macerat 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea pe stomacul gol, iar timp de 15 minute după consumarea lui nu se mănâncă.
Este un leac excelent în anemie: 200 ml de suc se beau înaintea meselor principale. Însă, în paralel, se consumă urzici fierte, ca hrană, minimum 200 g/zi. Dacă suferi de diabet zaharat, poți face cure îndelungate de suc de urzică: câte 500 ml, în reprize, dimineaţa.
Sucul de urzică ajută și în cazul bolilor de rinichi și vezică. Se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra funcţiei renale.
În caz de hiperuricemie, extractele de urzică antrenează în circulaţie acidul uric din ţesuturi şi provoacă o eliminare renală abundentă a acestuia. Se fac cure de 21 de zile, în care se consumă 1 litru de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe perioada tratamentului, se vor introduce cât mai multe crudităţi în alimentaţie şi pe cât posibil se va reduce consumul de carne, ouă, prăjeli.
Decoct de urzici tinere
Se culeg 1/2 kg de urzici tinere și se opăresc. Se lasă la răcit, apoi se strecoară prin stoarcere. Decoctul de urzică astfel obţinut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc culinar ca şi spanacul. Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de decoct, după care se mănâncă la o jumătate de oră o cantitate echivalentă din urzicile fierte. Apoi se poate începe masa propriu-zisă.
Acest decoct are un efect depurativ şi remineralizant extrem de puternic, fiind indicat în: boli de piele (acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse), anemie, hipocalcemie, hipomagnezie, hemoragii, convalescenţă, gută, tabagism, cancer (adjuvant), carii dentare, hemoroizi, obezitate, alergii, afecţiuni hepatice, gastrite cauzate de abuzul de tutun şi cafea.
Seminţele de urzică
În caz de oboseală, ineficienţă profesională şi epuizare, apelați cu încredere la semințele de urzică! Ele sunt un veritabil energizant al funcţiilor organismului. La persoanele care se apropie de partea a doua a vieţii, ele au şi efect de stimulare a memoriei. Seminţele de urzică se zdrobesc în mojar şi se administrează amestecate cu miere sau apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 2-3 săptămâni, conform formula-as.ro.
„100 g mâncare de urzici înseamnă o friptură”
Și nutriționistul Mihaela Bilic laudă acest aliment verde. „Deși sunt niște frunze, 40% din greutatea uscată a urzicilor este reprezentată de proteine. Urzicile au mai multe proteine decât soia și, chiar dacă sunt proteine vegetale, conțin 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Nu degeaba numim urzicile un tonic de primăvară, cu 100g mâncare de urzici primim proteine cât dintr-o friptură și acoperim 100% din doza zilnică de calciu și fier, de 4 ori doza de vitamina C și de 6 ori doza de vitamina A (betacaroten). Se spune că putem alunga toate bolile cu 3 porții de urzici, deci profitați!”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram