Un simptom comun al Covid-ului ar putea fi și semnalul de alarmă al unei boli grave!
Noi studii arată că un simptom comun al celor care s-au îmbolnăvit de Covid poate fi, de fapt, un indice al unei boli mult mai grave. Iată despre ce este vorba!
Infectarea cu virusul SARS-CoV-2, care produce Covid-19, poate avea diverse simptome, însă printre cele mai comune se numără febra, tusea, durerile de cap, de mușchi, dar și pierderea mirosului sau a gustului. Acest lucru se întâmpla, cel puțin, în cazul primelor variante ale bolii.
Vezi și: De ce ne pierdem gustul și mirosul de la Covid-19? Ce au descoperit cercetătorii
O cincime dintre persoanele care contractează virusul se confruntă cu pierderea mirosului, iar mulți alții rămân cu acest simptom chiar și după vindecare. Studiile arată că una din 20 de persoane care suferă de Covid își poate pierde definitiv simțul gustului sau al mirosului (anosmie).
Pierderea mirosului ar putea fi și semnalul de alarmă al demenței
Experții au atras însă atenția că pierderea simțului mirosului poate fi mult mai mult decât efectul de long Covid. Acest lucru poate reprezenta un indice al începutului de demență, cea mai comună formă a acesteia fiind boala Alzheimer, informează The Sun.
Nu rata: Cel mai ciudat simptom post-COVID: «Totul are gust și miros de gunoi»
Boala este una nemiloasă și cauzează pierderea treptată a memoriei. Aceasta este, de regulă, diagnosticată la una din șase persoane cu vârsta peste 80 de ani, dar poate începe să se dezvolte cu ani înainte.
Ce au arătat studiile
Cercetătorii au corelat, în urma studiilor, pierderea rapidă a mirosului cu demența, explicând că simptomul este „un indicator foarte bun a ceea ce se întâmplă în creier.” De ce? Deoarece memoria joacă un rol esențial în capacitatea noastră de a recunoaște mirosurile. Așadar, dacă apare o problemă cu mirosul, totul ar începe de la memorie...
Oamenii de știință sunt astfel de părere că distrugerea celulelor creierului, care apare atunci când se dezvolta boala Alzheimer, are loc adesea în părți ale creierului care sunt responsabile pentru funcția mirosului.
Pe același subiect: Parosmia, cel mai nou simptom Covid-19. Ce este și cum se manifestă
Momentan însă nu este sigur dacă, într-adevăr, aceasta este cauza reală pentru pierderea mirosului unei persoane, mai ales când vorbim și de infecția cu Covid. Cert este că există însă, o legătură, între pierderea mirosului și dezvoltarea Alzheimerului.
„Presupunerea noastră este că persoanele care s-au confruntat mai rapid cu pierderea simțului mirosului s-ar afla într-o predispoziție de a avea anumite probleme cu creierul, fiind posibilă și apariția bolii Alzheimer, față de persoanele care și-au pierdut mirosul treptat sau cele care nu s-au confruntat cu pierderea mirosului deloc.”, a declarat Rachel Pacyna, autoarea principală a studiului.
Te-ar putea interesa și: Am putea preveni boala Alzheimer? Primul vaccin pentru această afecțiune a trecut de ultimul stadiu al studiilor clinice umane
În urma mai multor scanări ale creierului, a 500 de pacienți implicați, pierderea mirosului a fost corelată cu un volum mai mic de materie cenușie în zonele creierului responsabile de miros, bineînțeles, dar și de memorie. Aceștia prezentau, astfel, un risc mai mare de demență.
Cercetătorii au explicat că pierderea simțului mirosului este similară cu purtarea genei APOE-e4, cunoscută drept un factor de risc genetic în dezvoltarea bolii Alzheimer.
De ce e pierderea mirosului un risc pentru sănătate? La ce poate duce
Dr. Jayant Pinto a descoperit anterior că persoanele în vârstă care își pierd simțul mirosului au de trei ori mai multe șanse de a muri în următorii cinci ani.
Cercetările anterioare au mai arătat că cei care au dificultăți în identificarea a patru din cinci mirosuri (mentă, pește, portocală, trandafir și piele) au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta demență în decursul a cinci ani.
A existat însă și un studiu contradictoriu în 2001, conform căruia persoanele cu demență nu aveau un risc mai mare de a-și pierde mirosul, față de persoanele care nu prezentau această boală. Odată apărut, Alzheimerul este incurabil.
În general, puteți reduce șansele de demență printr-o dietă sănătoasă, prin exerciții fizice, renunțarea la fumat și limitarea alcoolului.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!