Un simptom comun al Covid-ului ar putea fi și semnalul de alarmă al unei boli grave!

Noi studii arată că un simptom comun al celor care s-au îmbolnăvit de Covid poate fi, de fapt, un indice al unei boli mult mai grave. Iată despre ce este vorba!

femeie racita covid shutter jpg
Ce ar putea însemna pentru sănătate pierderea mirosului Foto: Shutterstock

Infectarea cu virusul SARS-CoV-2, care produce Covid-19, poate avea diverse simptome, ├«ns─â printre cele mai comune se num─âr─â febra, tusea, durerile de cap, de mu╚Öchi, dar ╚Öi pierderea mirosului sau a gustului. Acest lucru se ├«nt├ómpla, cel pu╚Ťin, ├«n cazul primelor variante ale bolii.

Vezi și: De ce ne pierdem gustul și mirosul de la Covid-19? Ce au descoperit cercetătorii

O cincime dintre persoanele care contracteaz─â virusul se confrunt─â cu pierderea mirosului, iar mul╚Ťi al╚Ťii r─âm├ón cu acest simptom chiar ╚Öi dup─â vindecare.┬áStudiile arat─â c─â una din 20 de persoane care sufer─â de Covid ├«╚Öi poate pierde definitiv sim╚Ťul gustului sau al mirosului (anosmie).

Pierderea mirosului ar putea fi ╚Öi semnalul de alarm─â al demen╚Ťei

Exper╚Ťii au atras ├«ns─â aten╚Ťia c─â pierderea sim╚Ťului mirosului poate fi mult mai mult dec├ót efectul de long Covid. Acest lucru poate reprezenta un indice al ├«nceputului de demen╚Ť─â, cea mai comun─â form─â a acesteia fiind boala┬áAlzheimer, informeaz─â┬áThe Sun.┬á

Nu rata:┬áCel mai ciudat simptom post-COVID: ┬źTotul are gust ╚Öi miros de gunoi┬╗

Boala este una nemiloasă și cauzează pierderea treptată a memoriei. Aceasta este, de regulă, diagnosticată la una din șase persoane cu vârsta peste 80 de ani, dar poate începe să se dezvolte cu ani înainte.

Ce au ar─âtat studiile

Cercet─âtorii au corelat, ├«n urma studiilor, pierderea rapid─â a mirosului cu demen╚Ťa, explic├ónd c─â simptomul este ÔÇ×un indicator foarte bun a ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n creier.ÔÇŁ De ce? Deoarece memoria joac─â un rol esen╚Ťial ├«n capacitatea noastr─â de a recunoa╚Öte mirosurile. A╚Öadar, dac─â apare o problem─â cu mirosul, totul ar ├«ncepe de la memorie...

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â sunt astfel de p─ârere c─â distrugerea celulelor creierului, care apare atunci c├ónd se dezvolta boala Alzheimer, are loc adesea ├«n p─âr╚Ťi ale creierului care sunt responsabile pentru func╚Ťia mirosului.

Pe același subiect: Parosmia, cel mai nou simptom Covid-19. Ce este și cum se manifestă

Momentan ├«ns─â nu este sigur dac─â, ├«ntr-adev─âr, aceasta este cauza real─â pentru pierderea mirosului unei persoane, mai ales c├ónd vorbim ╚Öi de infec╚Ťia cu Covid. Cert este c─â exist─â ├«ns─â, o leg─âtur─â, ├«ntre pierderea mirosului ╚Öi dezvoltarea Alzheimerului.

ÔÇ×Presupunerea noastr─â este c─â persoanele care s-au confruntat mai rapid cu pierderea sim╚Ťului mirosului s-ar afla ├«ntr-o predispozi╚Ťie de a avea anumite probleme cu creierul, fiind posibil─â ╚Öi apari╚Ťia bolii Alzheimer, fa╚Ť─â de persoanele care ╚Öi-au pierdut mirosul treptat sau cele care nu s-au confruntat cu pierderea mirosului deloc.ÔÇŁ, a declarat┬áRachel Pacyna, autoarea principal─â a studiului.

Te-ar putea interesa ╚Öi:┬áAm putea preveni boala Alzheimer? Primul vaccin pentru aceast─â afec╚Ťiune a trecut de ultimul stadiu al studiilor clinice umane

├Än urma mai multor scan─âri ale creierului, a 500 de pacien╚Ťi implica╚Ťi, pierderea mirosului a fost corelat─â cu un volum mai mic de materie cenu╚Öie ├«n zonele creierului responsabile de miros, bine├«n╚Ťeles, dar ╚Öi de memorie. Ace╚Ötia prezentau, astfel, un risc mai mare de demen╚Ť─â.

Cercet─âtorii au explicat c─â pierderea sim╚Ťului mirosului este similar─â cu purtarea genei APOE-e4, cunoscut─â drept un factor de risc genetic ├«n dezvoltarea bolii Alzheimer.

De ce e pierderea mirosului un risc pentru s─ân─âtate? La ce poate duce

Dr. Jayant Pinto a descoperit anterior c─â persoanele ├«n v├órst─â care ├«╚Öi pierd sim╚Ťul mirosului au de trei ori mai multe ╚Öanse de a muri ├«n urm─âtorii cinci ani.

Cercet─ârile anterioare au mai ar─âtat c─â cei care au dificult─â╚Ťi ├«n identificarea a patru din cinci mirosuri (ment─â, pe╚Öte, portocal─â, trandafir ╚Öi piele) au avut de dou─â ori mai multe ╚Öanse de a dezvolta demen╚Ť─â ├«n decursul a cinci ani.

A existat ├«ns─â ╚Öi un studiu contradictoriu ├«n 2001, conform c─âruia persoanele cu demen╚Ť─â nu aveau un risc mai mare de a-╚Öi pierde mirosul, fa╚Ť─â de persoanele care nu prezentau aceast─â boal─â. Odat─â ap─ârut, Alzheimerul este incurabil.

├Än general, pute╚Ťi reduce ╚Öansele de demen╚Ť─â printr-o diet─â s─ân─âtoas─â, prin exerci╚Ťii fizice, renun╚Ťarea la fumat ╚Öi limitarea alcoolului.┬á

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro!

FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (1) jpg
Dorian Popa
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg
catedrala 3 jpg
FotoJet jpg