Cel mai ciudat simptom post-COVID: «Totul are gust și miros de gunoi»

#Coronavirus

Încă mai credeți că infecția cu SARS-CoV-2 e „o simplă răceală”? Realitatea ne arată că virusul acesta ciudat și imprevizibil acționează diferit de la o persoană la alta, atât în timpul bolii, cât și după. Zeci, sute de români povestesc pe rețelele sociale că, post-COVID, se confruntă cu un simptom extrem de neplăcut: totul are gust și miros urât, de gunoi, amoniac sau ouă clocite.

image

Sebastian Secan, un tânăr din București, a trecut prin boală în urmă cu câteva luni. A făcut o formă ușoară, cu dureri în gât, pierderea gustului și a mirosului, pierderi de memorie. Gustul i-a revenit într-o săptămână, mirosul – parțial.

„Adică inițial am simțit doar mirosurile bune. La prima vedere, era foarte bine să nu simți nimic din ce e neplăcut”, spune Sebi. Și chiar a fost totul bine și cât se poate de normal pentru el... o vreme. Apoi, brusc, ceva ciudat s-a întâmplat.

„Acum o săptămână, poate două, totul s-a transformat într-un miros și gust unic, de gunoi, petrol, chimicale. E sinistru ca orice mănânci să aibă gust înțepat de... gunoi! Mai ales pentru un gurmand ca mine”, a povestit tânărul pe pagina sa de socializare.

image

Zeci de prieteni s-au grăbit să-i dea sfaturi și să-și povestească și ei experiența. Reiese că nu e singurul în această situație. „La mine totul mirosea a amoniac și avea gust de carton ud, de celuloză. Gustul e recuperat în proporție de 80%, însă mi se întâmplă să nu simt anumite arome. Mi-am antrenat mirosul cu boabe de cafea, uleiuri esențiale și condimente”, spune Alexandra Petrusca.

Citește și: Medicii avertizează că pandemia nu s-a terminat! «Trebuie să respectăm măsurile de protecție»

Alții simt miros de vomă, de petrol sau de transpirație

Pentru Ioana Maria Bucur, totul mirosea a transpirație, iar asta timp de un an după teoretica vindecare de COVID. George Sorin s-a infectat în noiembrie 2020, dar însă simte miros de chimicale, gaze și petrol în jurul lui, chiar și în mâncarea din farfurie.

„Eu, când am făcut prima dată COVID, acum un an, vreo două zile totul îmi părea că miroase a vomă. Apoi am rămas fără miros o săptămână. Mi-am revenit. După un an am făcut din nou. Ciudate simptomele la nivel olfactiv”, recunoaște și Lorena Oltean.

Gabriel Rus își aduce aminte că și-a recăpătat gustul și mirosul la două săptămâni de la trecerea prin boală, însă nu au mai fost la fel:

„Cel puțin la gust, ceapa, usturoiul, susanul aveau gust de motorină, carne în putrefacție. Ardeiul, slănina prăjită aveau gust de praf sau ceva ce îmi tăia respirația. Abia acum, după un an, pot mânca ceapă și usturoi, dar puțin forțat. La primele mușcături încă mai simt senzația aia nașpa, pe urmă dispare. La 10 minute după masă am o senzație de gură curată, dar cine stă lângă mine simte că miros a ceapă. Ardei și susan încă nu pot mânca”.

„Eu am avut COVID la începutul lui decembrie, iar de vreo lună am aceeași problemă cu gustul și mirosul, alterate la unele produse. Am fost la ORL și mi s-a spus că de la COVID se trage. Aștept să-mi treacă”, scrie Anca Marinela Marcut.

Mulți alți internauți descriu gusturi și mirosuri care mai de care mai ciudate: unora le miroase a fum de țigară, altora de petrol, chimicale, ouă stricate.

image

Ce este parosmia și cum se tratează

Diagnosticul pe care l-a primit Sebi de la medicul neurolog se numește „parosmie” și este unul dintre cele mai întâlnite efecte ale așa-numitului „long-COVID”. E o afecțiune în care mirosurile uzuale sunt percepute diferit. De exemplu, cafeaua poate mirosi a gunoi, ouă clocite, amoniac sau carne în putrefacție.

Fiecare pacient în parte poate fi sensibil doar la anumite mirosuri pe care le poate percepe în diverse feluri. Nu se cunosc cauzele apariției parosmiei și nici cât durează. Un studiu citat de Healthcare sugerează că problema ar putea dura 3-6 luni. Nici tratamentul nu e unul specific.

Citește și: 4 cauze pentru care nu scăpăm de COVID. Cazurile încep iar să se înmulțească

Unii cred că ajută „terapia cu mirosuri”, proces care implică inhalarea mirosurilor puternice, cum ar fi de citrice, eucalipt, ghimbir, parfum, pentru a „antrena” creierul să-și amintească mirosul. Nu este o afecțiune periculoasă, iar medicii sunt de părere că, în majoritatea cazurilor, pacientul se va recupera în timp.

Cu toate acestea, oameni din toată lumea se adună pe grupuri-suport înființate pe Facebook, unde fac schimb de experiență, de senzații și de soluții de vindecare.

Alte simptome post-COVID

oboseala shutter jpeg

În vara anului trecut, la mai bine de un an și jumătate de la izbucnirea pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a alcătuit o listă cu 28 de simptome care persistă și după teoretica vindecare. Unele persoane sunt afectate doar de un singur simptom, altele rămân cu mai multe simultan:

1.      Durere abdominală

2.      Afectarea mirosului sau gustului

3.      Anxietate

4.      Vedere ca prin ceață

5.      Dureri în piept

6.      Senzația de ceață pe creier

7.      Tuse

8.      Depresie

9.      Amețeală

10.   Oboseală

11.   Febră intermitentă

12.   Diaree

13.   Constipație

14.   Reflux gastric

15.   Rurere de cap

16.   Probleme de memorie

17.   Dureri articulare

18.   Dureri musculare

19.   Spasme musculare

20.   Durere pe traseul unor nervi

21.   Probleme menstruale

22.   Alergii noi

23.   Senzație de furnicături

24.   Agravarea simptomelor după efort fizic sau mental

25.   Dificultate la respirație

26.   Probleme de somn

27.   Palpitații

28.   Țiuit în urechi

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net