Cu ce sechele grave rămâi după COVID: „Simt că am îmbătrânit cu 10 ani”

Ultima actualizare:

    Oboseala e cel mai frecvent simptom post-COVIDFoto: Shutterstock
Oboseala e cel mai frecvent simptom post-COVIDFoto: Shutterstock

Peste 1,6 milioane de români au trecut, oficial, prin coronavirus. Teoretic, sunt vindecați, virusul nu mai este în corpul lor. Însă ce a lăsat în urmă... dezastru. Mulți se chinuie cu simptome urâte chiar și după un an de la infectare. În cazul altora, s-au declanșat boli de care nu vor mai scăpa toată viața.

Nu doar trecerea prin boală este periculoasă și chinuitoare, ci și sechelele pe care le lasă în urmă. Medicii din România estimează că 80% dintre bolnavi rămân cu simptome pe termen lung. Unii ies din boală cu toate organele afectate, trebuind apoi să facă lungi și costisitoare tratamente de recuperare. Pacienții povestesc și ei, pe rețelele de socializare, cu ce simptome se confruntă.

Simtomele au persistat chiar și un an de la infectare

 „Eu am un an de când am fost infectată. Am fost la terapie intensivă. Obosesc foarte repede când merg, încă mai am lichid la inimă, ficat afectat, îmi tremură tot corpul, vederea este afectată, iar glicemia încă nu și-a revenit la normal. Medicul mi-a spus că așa rămân toată viața, cu aceste urmări: pericardită, fibroză pulmonară, neuropatie”, a povestit Laura Adina, citată de Ro Vaccinare. Slăbise 30 de kilograme în 10 zile, pe perioada bolii, însă acum a pus înapoi aproape dublu. Nu pentru că „și-ar fi revenit”, ci din cauză că s-a ales cu tiroidă hasimoto și mai multe boli autoimune. Acum e vaccinată cu ambele doze pentru că, spune ea, nu vrea să mai treacă prin ce-a trecut. „Mai presus de toate, nu cred că m-aș mai întoarce acasă”, spune Laura.

Adriana Stanciu: „Simt că am îmbătrânit cu 10 ani după COVID”

Adriana Stanciu, o tânără din Cluj-Napoca, povestește că s-a infectat în 2020 și, timp de 6 luni după, a avut dureri de cap persistente, căderea părului, apariția tiroidei autoimune, ridicarea gingiilor, deteriorarea dinților, dureri de genunchi, pierderi de memorie, mărirea dioptriei, insomnii, depresie, palpitații, oboseală, creșterea colesterolului și a trigliceridelor (pe acestea din urmă încă le are). „Simt că am îmbătrânit cu 10 ani după COVID. Ochelari purtam și înainte, doar că aveam dioptrii extrem de mici ani de zile. Au crescut foarte mult într-un an. Cu trigliceridele și colesterolul nu avusesem niciodată probleme. Durerile de cap au fost crunte, parcă îmi strângea cineva capul într-o menghină. Toate acestea nu au fost simptome ușoare, au fost dureri pe care nu le-am avut niciodată”, recunoaște Adriana Stanciu, conform RO Vaccinare.

S-au declanșat boli autoimune

Zeci de alți români au intrat, în decurs de câteva ore, pe pagina de Facebook a platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea anti-COVID, pentru a-și împărtăși experiența. Tiberiu Melinte povestește că, timp de 6 luni, a avut pierderi de memorie, dificultăți de concentrare, anxietate, depresie, durere de inimă, de spate și atacuri de panică. Raluca SG intervine și spune că a avut o formă ușoară de COVID, acum un an, însă la scurt timp i s-a declanșat sindromul Raynaud, o boală care afectează degetele de la mâini și picioare, prin apariția senzației de amorțeală. Andreea Siposean a luat virusul anul trecut în octombrie. Și acum trage ponoasele: „Obosesc foarte repede, dureri în piept, tahicardie, atacuri de panică, pleoapele mereu umflate, dureri de globi oculari, am luat în greutate. Și acestea sunt doar cele constatate de mine, fără a merge la consult”.


    Tiberiu, Raluca, Andreea și Gabriela au rămas cu sechele post-COVID
Tiberiu, Raluca, Andreea și Gabriela au rămas cu sechele post-COVID

Și pentru Gabriela Popescu a trecut un an de la trecerea prin boală. Se confruntă și acum cu oboseală, dureri cumplite de picioare. Ioana Paun, o femeie din Craiova, adaugă: „La mine au trecut 10 luni de la infectare și încă am dureri de cap, insomnii, trigliceridele și colesterolul sunt varză, o insuficiență pancreatică, tiroidă autoimună și hipotiroidism. Și multe atacuri de panică, orice strănut sau tuse îmi dă fiori. Am fost 10 zile pe oxigen, am slăbit 6 kg și am pus la loc 20. Acum am schema completă de vaccinare, inclusiv doza 3. Nu cred că aș mai avea puterea să trec prin ce-am trecut”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net