Urda şi beneficiile ei miraculoase. De ce este bine să o consumăm
Obţinută din zerul rămas de la brânza de vacă, capră sau oaie, pregătit la temperaturi ridicate, urda are o valoare nutritivă ridicată şi este un excelent aliment pentru cei care vor să obţină saţietate rapid.
Slabă, fără gust şi fără sare, această brânză este extrem de nutritivă şi uşor de digerat. Urda este obţinută din zerul rezultat după prepararea brânzei. Fierberea acestuia la temperaturi ridicate de 70-90 de grade Celsius determină coagularea proteinelor şi separarea lor de restul zerului.
Prin filtrare şi eliminarea excesului de lichid se obţine urda, care poate fi de vacă, capră sau oaie. Produsul alb şi sfărâmicios poate fi consumat proaspăt sau afumat, în asociere cu legume sau iaurt, adăugat în diverse salate pentru savoare şi un plus de gust.
De altfel, urda a fost asemănată de-a lungul timpului cu ricotta, un tip de brânză produs în Italia, deşi între cele două soiuri există diferenţe.
De ce e bună urda?
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică, într-o postare pe reţelele sociale, de ce e bine să consumăm urdă.
„Pe vremuri, când dietetic mâncau doar oamenii bolnavi, în meniul post-hepatită erai îndopat cu brânză de vaci. Era slabă, fără gust şi fără sare, dar extrem de nutritivă şi uşor de digerat. Iar pentru cei cu probleme de inimă şi colesterol crescut era indicată urda, cea mai neobişnuită formă de brânză”, a explicat specialistul.
Bogată în nutrienţi şi aminoacizi
Urda este o sursă de calciu, grăsimi, proteine, vitamine şi alţi nutrienţi importanţi pentru organism, care nu conţine aproape deloc cazeină, proteină majoritară din lapte ce nu poate fi digerată normal în cadrul sistemului digestiv uman.
Este săţioasă, aşadar o poţi consuma pentru a obţine rapid potolirea foamei pentru o bună perioadă.
Este recomandată la micul dejun, dar şi ca gustare înainte de masa principală a zilei, pentru un plus de energie şi o stare generală bună.
Te ajută să sporeşti masa musculară, să nu acumulezi greutate în plus, arderile din organism sunt intense şi previi obezitatea.
Benefică pentru ficat
Acest tip de brânză oferă ajutor substanţial celor care fac sport prin conţinutul bogat de proteine şi aminoacizi, dar sprijină în aceeaşi măsură şi sănătatea ficatului.
Medicul poate recomanda persoanelor cu afecţiuni ale ficatului modificarea dietei şi introducerea alături de alte alimente sănătoase şi a urdei, deoarece conţine aminoacizi care protejează ficatul şi ajută la bună desfăşurare a proceselor de la acest nivel.
Îmbunătăţeşte digestia
Pentru că se obţine din zer, un produs bogat în proteine serice, urda este uşor de digerat, iar lipsa cazeinei face ca digerarea acestui produs să aibă loc normal, fără probleme.
Combinată cu iaurt sau ceapă verde, roşii, ardei gras, mărar sau castravete, urda este delicioasă şi poate stimula şi producţia de bacterii benefice de la nivelul tractului digestiv, ceea ce ar putea să favorizeze tranzitul regulat.