Urda şi beneficiile ei miraculoase. De ce este bine să o consumăm

Obţinută din zerul rămas de la brânza de vacă, capră sau oaie, pregătit la temperaturi ridicate, urda are o valoare nutritivă ridicată şi este un excelent aliment pentru cei care vor să obţină saţietate rapid.

image

Slabă, fără gust şi fără sare, această brânză este extrem de nutritivă şi uşor de digerat. Urda este obţinută din zerul rezultat după prepararea brânzei. Fierberea acestuia la temperaturi ridicate de 70-90 de grade Celsius determină coagularea proteinelor şi separarea lor de restul zerului.

Prin filtrare şi eliminarea excesului de lichid se obţine urda, care poate fi de vacă, capră sau oaie. Produsul alb şi sfărâmicios poate fi consumat proaspăt sau afumat, în asociere cu legume sau iaurt, adăugat în diverse salate pentru savoare şi un plus de gust.

De altfel, urda a fost asemănată de-a lungul timpului cu ricotta, un tip de brânză produs în Italia, deşi între cele două soiuri există diferenţe. 

De ce e bună urda?

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică, într-o postare pe reţelele sociale, de ce e bine să consumăm urdă.

„Pe vremuri, când dietetic mâncau doar oamenii bolnavi, în meniul post-hepatită erai îndopat cu brânză de vaci. Era slabă, fără gust şi fără sare, dar extrem de nutritivă şi uşor de digerat. Iar pentru cei cu probleme de inimă şi colesterol crescut era indicată urda, cea mai neobişnuită formă de brânză”, a explicat specialistul.

Bogată în nutrienţi şi aminoacizi

Urda este o sursă de calciu, grăsimi, proteine, vitamine şi alţi nutrienţi importanţi pentru organism, care nu conţine aproape deloc cazeină, proteină majoritară din lapte ce nu poate fi digerată normal în cadrul sistemului digestiv uman.

Este săţioasă, aşadar o poţi consuma pentru a obţine rapid potolirea foamei pentru o bună perioadă.

Este recomandată la micul dejun, dar şi ca gustare înainte de masa principală a zilei, pentru un plus de energie şi o stare generală bună.

Te ajută să sporeşti masa musculară, să nu acumulezi greutate în plus, arderile din organism sunt intense şi previi obezitatea.

Benefică pentru ficat

Acest tip de brânză oferă ajutor substanţial celor care fac sport prin conţinutul bogat de proteine şi aminoacizi, dar sprijină în aceeaşi măsură şi sănătatea ficatului. 

Medicul poate recomanda persoanelor cu afecţiuni ale ficatului modificarea dietei şi introducerea alături de alte alimente sănătoase şi a urdei, deoarece conţine aminoacizi care protejează ficatul şi ajută la bună desfăşurare a proceselor de la acest nivel.

Îmbunătăţeşte digestia

Pentru că se obţine din zer, un produs bogat în proteine serice, urda este uşor de digerat, iar lipsa cazeinei face ca digerarea acestui produs să aibă loc normal, fără probleme.

Combinată cu iaurt sau ceapă verde, roşii, ardei gras, mărar sau castravete, urda este delicioasă şi poate stimula şi producţia de bacterii benefice de la nivelul tractului digestiv, ceea ce ar putea să favorizeze tranzitul regulat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net