Vitamina C în exces poate fi periculoasă!
Deşi câţiva specialişti contestă efectul benefic al vitaminei C în caz de răceli, cei mai mulţi dintre noi recurg la acest remediu în speranţa că vor preveni boala sau că o vor atenua dacă ea s-a instalat deja. Vitamina C este hidrosolubilă, deci se dizolvă în apă şi excesul poate fi eliminat uşor din organism, prin urină.
De regulă, doar vitaminele liposolubile (care se dizolvă în grăsimi) se pot acumula în corp şi devin toxice în doze mari. Însă şi vitamina C poate crea neplăceri când este administrată sub formă de suplimente alimentare (drajeuri sau pastile efervescente).
Acestea au între 180 şi 1.000 mg per tabletă, iar aportul zilnic trebuie să fie de cel mult 2.000 mg, la care trebuie să luăm în calcul şi aportul de legume şi de fructe. Ne putem da seama dacă am depăşit măsura după câteva simptome digestive: greaţă, vomă, diaree, balonare, gaze, arsuri gastrice şi crampe abdominale. La aceste neplăceri se pot adăuga aftele bucale, durerile de cap şi insomniile. Acestea apar la doze mai mari de 3.000 mg/zi.
Pentru că vitamina C ajută absorbţia fierului în organism, ea poate agrava boli precum hemocromatoza (acumularea excesivă de fier în sânge) sau talasemia (anemie de severitate variabilă care poate duce la o supraîncărcare cu fier a organelor).
De asemenea, în doze foarte mari, vitamina C creşte secreţia de oxalaţi, iar aceste molecule se acumulează în rinichi sub formă de pietre. Deloc de neglijat este faptul că vitamina C în exces poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Nu putem mânca atât de multe fructe şi legume încât să depăşim foarte mult doza recomandată de vitamina C, dar în cazul suplimentării alimentaţiei cu varianta de sinteză, acest lucru este posibil.
Persoanele care ar trebui să evite tabletele cu Vitamina C
Există câteva categorii de persoane care ar trebui să evite tabletele cu acid ascorbic: cele care au boli renale şi pietre la rinichi sau la bilă.
Acestea pot lua pulbere de măceşe sau pot mânca citrice ori cătină. De altfel, este de preferat ca vitamina C să provină din aceste surse, pentru că cea de sinteză, purificată, nu are aceeaşi activitate biologică.
Vitamina C din surse naturale nu este purificată, iar celelalte substanţe cu care este combinată, precum flavonoidele, îi reduc efectele adverse pe care le poate avea în doze mari.