Vitamina D, rol esențial pentru sănătate. Care sunt alimentele care au cel mai mare conținut al acesteia

De când vine toamna şi razele soarelui apar mult mai rar, suntem expuşi riscului de deficit de vitamina D. Însă, dacă se respectă câteva condiţii, acesta poate fi reglat prin suplimente, iar doza zilnică va fi eficientă.

image

Rol. Vitamina D are un rol esenţial pentru sistemul osos şi menţinerea nivelului optim de calciu şi de fosfor din organism. Un alt rol constă în menţinerea unui sistem imunitar puternic şi sănătos. Totodată, vitamina D combate stările depresive, iar cercetările au demonstrat că persoanele care sufereau de depresie aveau şi deficit de vitamina D în organism. Studiile de laborator au arătat că aceasta poate încetini procesul de creştere a celulelor canceroase, poate lupta cu infecţiile şi poate reduce inflamaţiile. 

Deficit. Oricine poate avea deficit de vitamina D: sugari, copii şi adulţi. Totuşi, cercetările au arătat că poate fi mai frecvent la persoanele cu pielea mai închisă (deoarece pigmentul care colorează pielea, melanina, acţionează ca un scut şi reduce producţia de vitamina D) şi la persoanele de peste 65 de ani. Se estimează că, la nivel mondial, un miliard de persoane au deficit de vitamina D. 

Alimente. În mod natural, se poate obţine din alimentaţie şi din expunerea zilnică la soare timp de 15-20 de minute (de aceea mai este numită şi vitamina soarelui). Alimentele bogate în vitamina D sunt peşte gras (somon, macrou, sardine, hering), ficat de vită, gălbenuş, ciuperci, ulei de ficat de cod. Ea poate fi luată şi din alimente fortificate (produse alimentare care nu conţin în mod natural vitamina D, dar care sunt îmbogăţite cu acest nutrient): cereale, fulgi de ovăz, lapte de vacă, suc natural de portocale, lapte de soia, conform adevarul.ro. 

Suplimente. Atunci când necesarul zilnic nu poate fi luat integral din aceste surse, este necesară suplimentarea. Însă, suplimentele de vitamina D trebuie luate numai după efectuarea unor analize şi numai în doza recomandată de medic. Este recomandat să nu fie luate pe stomacul gol, deoarece absorbţia în organism nu va fi completă. Avocado, peştele, uleiul de măsline, nucile, ouăle, iaurtul şi anumite brânzeturi sunt surse de grăsimi sănătoase. De aceea, cel mai bine este să fie luată după o masă principală, indiferent că este un mic dejun bogat şi sănătos prânz sau cină. Totuşi, este bine ca fiecare persoană să-şi creeze un obicei şi să ia suplimentul la aceeaşi oră în fiecare zi. 

Supradozaj. Nu se poate face supradozaj de vitamina D din expunerea la soare sau din alimentaţie, dar există acest risc atunci când luăm suplimente. Simptomenle unei supradoze de vitamina D includ greaţă, vărsături, slăbiciune, sete şi urinare frecventă, dureri de oase şi articulaţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
animale los angeles jpg
image png
flora intestinala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net