Volbura, remediu străvechi pentru rănile pielii
Cunoscută şi sub denumirea de rochiţa-rândunicii, barbură sau zorele, volbura apare şi se dezvoltă în flora spontană şi poate fi văzută prin grădini, pe marginea drumurilor şi prin parcuri. Ca plantă medicinală, ne ajută în problemele stomacului, tratează tusea şi contribuie la curăţarea colonului, chiar şi în cele mai severe cazuri de constipaţie.
Tratează problemele bilei
Volbura este folosită în detoxificare, susţine secreţia biliară, influenţînd favorabil ficatul. Decoctul din plantă ajută la eliminarea unor simptome precum stări de greaţă, balonare sau durere în partea dreaptă a abdomenului. Mărunţeşte 10 linguri de plantă uscată şi fierbe-le 30 de minute într-un litru de apă, la foc mic. Filtrează şi lasă să se răcească. Bea câte o cană de decoct pe zi, cu înghiţituri mici, în special după o masă principală.
Grăbeşte vindecarea rănilor
Frunzele verzi de volbură au efect astringent, fiind recomandate pentru grăbirea vindecării rănilor superficiale. În cazul rănilor purulente sau a arsurilor uşoare, ai nevoie de o infuzie obţinută din 20 g frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat 15 minute. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. În tradiţia populară, frunzele de volbură se puneau pe tăieturi, pentru a opri sângerarea, ori pe furuncule.
Calmează tusea
Infuzia de volbură este un remediu eficient pentru tratarea tusei seci, deoarece are efecte calmante şi expectorante. De asemenea, tulpina plantei grăbeşte vindecarea răcelilor. Fierbe 4-5 tulpini de plantă în 500 ml de apă, aproximativ 5 minute şi toarnă în apa din cadă, unde vei sta relaxat minimum 30 de minute. Pentru a prepara ceaiul, toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de plantă uscată şi mărunţită. Lasă la infuzat aproximativ 10-15 minute. Strecoară lichidul şi bea 2 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Bună în constipaţie
Pentru ameliorarea simptomelor neplăcute precum balonarea, constipaţia, crampele abdominale, hiperaciditatea gastrică şi ficatul gras este recomandată tinctura de volbură. Ai nevoie de 40 g de volbură mărunţită, care se pun la macerat în 200 ml de alcool. Ţii recipientul 10 zile într-un loc ferit de razele soarelui şi-l agiţi de 3-4 ori pe zi. Filtrezi şi-l mai ţii 7 zile la frigider pentru a se limpezi. Torni tinctura într-un alt flacon, fără reziduurile de pe fundul vasului. Păstrezi în sticlă şi iei câte 3 linguri pe zi, după mesele principale.