Scenariul groazei: Peste 7 milioane de posibile victime

Ultima actualizare:

Ajunsă la al doilea val de răspândire, gripa porcină, sau gripa A H1N1, este prezentă deja în toate ţările din lume, până la cele mai îndepărtate triburi din America de Sud şi Australia.

În unele zone a făcut şi face ravagii, cum a fost cazul Mexicului (242 morţi, peste 50.000 de cazuri), în primul val, şi al Ucrainei (85 de morţi, 500.000 de cazuri), în al doilea val.

Primul caz de îmbolnăvire cu noua gripă s-a înregistrat în San Diego (California, SUA), la 2 aprilie, dar a fost diagnosticat greşit. Abia la 13 aprilie, în Oaxaca, Mexic, a fost declarat cazul 0, la o femeie de 39 de ani. Gripa porcină este în mod normal o afecţiune respiratorie a porcilor, cu contagiozitate ridicată.

Viruşii maladiei pot însă depăşi bariera speciei şi să-i îmbolnăvească pe oameni. Un astfel de caz este noul virus A H1N1, care prezintă două tulpini porcine, o tulpină aviară şi o tulpină umană. Experţii consideră că porcii sunt "creuzete" ideale pentru naşterea unor tulpini de virus deoasebit de virulente.

Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se tem că perioada de iarnă din emisfera nordică va favoriza răspândirea bolii, aşteptându-se la creşterea numărului de cazuri şi de victime.

Pandemia ar putea dura doi ani şi înregistra patru valuri diferite. OMS a anunţat deja, la începutul lui iunie, declanşarea nivelului 6 de alertă (alertă maximă), în cazul epidemiei de gripă A H1N1, numită şi gripă porcină.

A fost semnalul de alarmă asupra iminenţei pandemiei. Sistemul de alertă pandemică, gândit pentru formele de gripă cele mai ucigătoare din secolul trecut, pare nepotrivit în cazul acestui virus, care are o rată a mortalităţii aproape echivalentă cu cea a gripei sezoniere.

Dar, dacă suferă mutaţii şi se combină cu o tulpină mai virulentă, poate duce la o pandemie mondială cu 7,4 milioanede victime (potrivit estimărilor OMS).

Alte pandemii în istorie

În secolul trecut, omenirea s-a confruntat cu trei mari pandemii soldate cu milioane de victime. Începând din mai 1918 şi până în iunie 1920, gripa spaniolă a ucis între 50 şi 100 de milioane de oameni.

Circa 500 de milioane de tineri au fost infectaţi, cei mai mulţi dintre aceştia fiind tineri. Gripa spaniolă a ucis mai multe persoane decât primul război mondial.

Între anii 1956 şi 1958, gripa asiatică a declanşat o altă pandemie care a ucis peste un milion de oameni. Există surse care susţin că, în realitate, mai mult de 4 milioane de persoane ar fi fost secerate de virusul H2N2.

O mutaţie a acestui virus a provocat o nouă epidemie între 1968 şi 1969. Pandemia de gripă de Hong Kong, după cum este cunsocută, a ucis cel puţin un milion de oameni.

În China

În Ucraina

În SUA

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net