În sfârșit, se reconstruiește una dintre cele mai luxoase clădiri din Bucureștiul de altădată. Iată cum va arăta

Ultima actualizare:

Bucureștiul se poate lăuda cu o arhitectură deosebită. Este apreciat azi de cine îl vizitează, dar în trecut Capitala noastră era unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa care se remarca prin clădirile sale, adevărate bijuterii arhitecturale. Unele dintre ele sunt azi în paragină. La fel este și Hanul Solacolu, una dintre cele mai frumoase clădiri pe care le-a avut odată Bucureștiul. Construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul, hanul este monument istoric și are o valoare memorială internațională.

image

Hanul Solacolu este în pericol să se prăbușească

Situat pe Calea Moșilor, Hanul Solacolu este azi un pericol uriaș pentru oricine trece pe lângă el din cauza bucăților de tencuială de pe fațadă care se desprind frecvent. Aflat în proprietate privată, clădirea a fost lăsată să se degradeze an de an, deși proprietarii au primit și amenzi în acest sens.

În 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat exproprierea clădirii pentru salvarea ei, iar în 2020 a fost prinsă în buget și suma necesară: 5,6 milioane lei,

hanul solacolu calea mosilor jpg

La 4 ani distanță, Primăria Generală a Capitalei anunță că, în sfârșit Hanul Solacolu va fi salvat.

„În luna martie începem lucrările de conservare şi protejare a Hanului Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134-134A. Totodată, AMMCCRS va iniţia concursul de soluţii pentru elaborarea temei de proiectare. După etapa de punere în siguranţă a imobilului vor începe lucrările de consolidare, respectându-se elementele originale ale clădirii monument istoric, aşa cum este prevăzut de avizul emis de Ministerul Culturii”, a scris Nicuşor Dan, vineri pe Facebook.

image

Istoria Hanului Solacolu, devenit după 1990 centrul cerșetorilor și prostituatelor

Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Construcția a fost afectată de un incendiu în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și-a păstrat caracterul de locuință până spre sfârșitul anilor ’80, când a fost în pericol de demolare.

Pe lângă valoarea arhitecturală, hanul prezintă și o valoare memorială internațională, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independenţă, fapt amintit de o placă comemorativă, amplasată pe faţada clădirii de ambasada Bulgariei.

Imediat după 1990, hanul, care între timp devenise o ruină era un adevărat centru al cerșetorilor și prostituatelor din București. Printr-o acțiune de mare amploare, autoritățile au curățat hanul, dar nu s-au început și lucrările de recondiționare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net