Şeful poliţiei, decapitat în Mexic - VIDEO
Trupul decapitat al şefului poliţiei din oraşul mexican General Trevino, aflat la graniţa de nord a ţării, a fost găsit ieri în maşina de patrulare. Corpul lui Heriberto Cerda era întins pe o banchetă, iar capul îi era aşezat pe abdomen.
În spatele camionetei se afla cadavrul fratelui său, Jesus Cerda, asasinat şi el. Cu câteva ore mai devreme, într-un alt oraş de graniţă, Nogales, mafioţii îi asasinaseră pe adjunctul şefului poliţiei locale şi pe bodyguardul acestuia. Pe maşini au fost găsite scrise cu sânge literele „C.D.G", ce ar putea fi un acronim al „Cartelului Drogurilor din Golf".
Presa americană amintea ieri că războiul dintre cele două carteluri care-şi dispută controlul asupra traficului de droguri şi de persoane la graniţa cu Statele Unite a făcut deja zeci de victime în rândul forţelor de ordine mexicane.
Atacaţi în hotel
Vineri seară, câţiva bărbaţi mascaţi şi înarmaţi cu arme automate Kalaşnikov au deschis focul asupra hotelului în care sunt cazaţi temporar agenţii federali mexicani trimişi de guvern în oraşul Juarez, considerat de poliţie „capitala" mafioţilor. Un agent a fost ucis şi un altul a fost rănit în timp ce se aflau la masă în restaurantul de la parterul hotelului.
Enrique Torre, purtătorul de cuvânt al poliţiei din statul Chihuahua, a precizat că un alt angajat guvernamental, anchetator specializat în carteluri, fusese ucis în timpul zilei, cu doar o oră înainte de asaltul asupra localului, într-un cartier rezidenţial.
Poliţia consideră că aceste asasinate sunt răspunsul mafioţilor la campania de arestări desfăşurată în ultimele săptămâni în toată zona de nord a Mexicului. Doar cu o zi înainte, armata mexicană oprise un transport ilegal de persoane, dar arestările au fost precedate de un schimb de focuri în care au murit cinci persoane.
Cartelurile, decapitate de poliţie
Miercuri, poliţia federală reuşise să-l captureze pe „regele heroinei" Jose Antonio Medina, supranumit „don Pepe". Acesta era şeful cartelului „La Familia" care introducea în Statele Unite aproximativ 200 de kilograme de heroină în fiecare lună.
Joi au fost arestaţi doi columbieni, Espinosa şi Garcia, ambii furnizori importanţi pentru toţi mafioţii din zonă. Împreună cu ei au fost ridicaţi şi doi lideri mexicani, Victor Sanchez Gabriel şi Felipe de Jesus Contreras Hernandez, care tocmai le aduseseră 1,7 milioane de dolari, pentru a plăti un transport de droguri.
Aceste arestări s-au petrecut la mai puţin de o lună de la reţinerea altor patru traficanţi de frunte, doi columbieni şi doi lideri mexicani ai cartelului „Norte del Valle".
Şi Obama e supărat
La începutul săptămânii, secretarul de stat Hillary Clinton a avut o întrevedere cu preşedintele mexican Felipe Calderón pe tema războiului dintre clanurile mafiote. Interesul american pentru această problemă a crescut exponenţial la mijlocul lunii martie, după ce o angajată a Consulatului american din Mexic a fost împuşcată în plină stradă de traficanţi.
Femeia era însărcinată şi fugea cu maşina (împreună cu soţul şi un copil de trei ani) din calea mafioţilor care tocmai îl uciseseră pe soţul unei alte angajate, într-un schimb de focuri între bandele rivale. Mafioţii i-au urmărit cu un jeep şi i-au împuşcat, lăsând în viaţă doar copilul aflat pe bancheta din spate. După aceste asasinate, Consulatul american a fost închis.
Preşedintele Barack Obama a declarat atunci că astfel de crime sunt „inadmisibile" şi a ordonat FBI-ului să ajute forţele mexicane în războiul contra cartelurilor, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de aceste atacuri.
Barieră la graniţa cu Statele Unite
Pentru a împiedica traficul de droguri şi de persoane înspre Statele Unite, administraţia George W. Bush a decis ridicarea unei bariere la graniţa cu Mexicul, care are deja 3.141 de kilometri. „Marele zid" a fost început în anul 2006 şi asigură graniţa de sud a statelor New Mexico, Arizona şi California, fiind deocamdată în construcţie în Texas.