Stai cu chirie? Uite ce drepturi şi obligaţii ai!
Eşti student şi stai cu chirie? Plăteşti chirie unui proprietar pentru a putea să foloseşti locuinţa sau proprietatea acestuia? Atunci eşti chiriaş cu drepturi şi responsabilităţi. Click! îţi spune tot ce trebuie să ştii pentru a nu intra în conflict cu proprietarul.
Citeşte şi:
Are casa lui, dar i se cere chirie
Aici chiria costă 23.000 € pe lună
Îţi cauţi chirie? Iată 7 sfaturi
Drepturile chiriaşilor
Ai dreptul de folosinţă liniştită şi exclusivă a locuinţei.
Ai dreptul la standarde minime de cazare.
Ai dreptul la un chitanţier pentru plata chiriei.
Poţi contacta proprietarul sau reprezentantul acestuia în orice moment rezonabil. Pentru acest lucru, trebuie să foloseşti dreptul de a deţine informaţiile de contact ale acestuia.
Ai dreptul de a-ţi da permisiunea proprietarului pentru a intra în locuinţă. 2 Ai dreptul de a stabili o zi de comun acord cu proprietarul pentru eventuale reparaţii sau inspecţii ale spaţiului, făcute de proprietar.
Trebuie să fii rambursat pentru orice reparaţii efectuate care sunt responsabilitatea proprietarului.
Poţi să primeşti prieteni care să rămână peste noapte pentru perioade scurte de timp. Excepţie: nu poţi face acest lucru dacă el a fost interzis în mod explicit de către proprietar, prin contract. Proprietarul însă trebuie să fie anunţat dacă o altă persoană se mută cu tine.
În caz de reziliere a contractului de locaţie, ai dreptul la o perioadă de preaviz.
Ca şi chiriaş, ai dreptul de a deferi orice litigiu către Comisia pentru închirieri rezidenţiale private (Private Residential Tenancies Board - PRTB) fără a fi penalizat pentru aceasta.
Ai dreptul la o copie a oricărei intrări în registru deţinute de către PRTB privind contractul de locaţie.
În ceea ce priveşte siguranţa posesiunii, ai dreptul la aceasta pe cicluri de 4 ani în conformitate cu Partea 4 din Legea privind închirierile rezidenţiale din anul 2004. Un astfel de contract se numeşte contract de locaţie conform Părţii 4.
Obligaţiile chiriaşilor
În calitatea de chiriaş trebui să achiţi chiria la timp.
Să menţii proprietatea în bună ordine.
Să informezi proprietarul dacă sunt necesare reparaţii şi să asiguraţi accesul proprietarului la proprietate pentru a efectua reparaţii.
Să acorzi acces proprietarului (cu programare) pentru inspecţii de rutină.
Să informezi proprietarul cu privire la persoanele care locuiesc pe proprietate.
Să eviţi producerea de daune sau neplăceri.
Să te asiguri că nu provocaţi situaţii în care proprietarul să încalce legea.
Trebuie să respecţi orice condiţii speciale din contractul de locaţie, verbale sau scrise.
Să furnizezi proprietarului informaţiile necesare pentru înregistrarea la PRTB şi să semnezi formularul de înregistrare în momentul în care ţi se solicită acest lucru.
Începând cu 1 ianuarie 2009, toate locuinţele oferite pentru închiriere trebuie să aibă o Evaluare a eficienţei energetice a construcţiei (BER). O evaluare BER vă oferă informaţii referitoare la cât de eficientă din punct de vedere energetic este locuinţa. Te va ajuta să efectuezi o alegere informată atunci când compari proprietăţile pentru închiriere.
Iată ce cuprinde contractul de închiriere
Semnarea unui contract de închiriere a unei locuinţe este o acţiune obligatorie pentru proprietar. Dacă îţi închiriezi locuinţa printr-un acord verbal pentru a te sustrage de la plata impozitului aferent chiriei încasate rişti să fii acuzat de evaziune fiscală şi să primeşti amendă de până la 5.000 lei.
Potrivit legii locuinţei, contractul de închiriere se face întotdeauna în formă scrisă, pe baza acordului dintre proprietar şi chiriaş. Contractul trebuie înregistrat la organele fiscale teritoriale în termen de 15 zile de la semnarea lui.
În contractul de închiriere trebuie să fie bine determinat obiectul acestuia, suprafaţa locativă şi dotările folosite în exclusivitate şi în comun, suprafaţa curţii şi grădinii şi, de asemenea, bunurile date în folosinţă odată cu locuinţa.
Dreptul de folosinţă a bunurilor este conferit odată cu dreptul de folosinţă al locuinţei sau imobilului închiriat. Chiriaşul nu va putea folosi în mod legal dependinţele locuinţei - curte, grădină, garaj, boxă - decât dacă acest drept a fost prevăzut în contractul de închiriere.