BMW a creat prima mașină care își schimbă culoarea! Cum funcționează VIDEO

#Best buys
Ultima actualizare:

BMW a creat prima mașină din lume care își poate schimba culoarea în timp real și a prezentat modelul în cadrul CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas. Conceptul denumit BMW iX Flow folosește tehnologia de cerneală electronică pentru a adapta exteriorul unui vehicul la diferite situații sau dorințe individuale. 

BMW, a creat prima mașină din lume care își poate schimba culoarea  Foto: BMW
BMW, a creat prima mașină din lume care își poate schimba culoarea Foto: BMW

Cea mai mare inovație pe care BMW a prezentat-o la CES 2022 este o mașină electrică ce își poate schimba culoarea prin intermediul unei aplicații. Momentan, gama de culori nu este una foarte mare, însă fiind bazată tehnologia E-Ink, s-ar putea ca în viitor să existe un spectru mai larg de nuanțe, care pot fi alernate, pentru personalizarea vehiculului după gustul fiecărui șofer.

BMW a creat prima mașină care își schimbă culoarea

Schimbările de culoare sunt posibile prin dezvoltarea unui înveliș special, care este adaptat exact contururilor vehiculului. Astfel, toate componentele exterioare sunt acoperite cu un material electroforetic, care este aplicat peste tablă asemenea unui autocolant.

Acesta integrează microcapsule de pigmenți încărcați negativ și pozitiv, care se activează atunci când energia electrică trece prin ele la polaritatea corectă.

Atunci când este stimulată de semnale electrice, tehnologia electroforetică aduce la suprafață diferiți pigmenți de culoare, determinând caroseria să capete culoarea dorită. 

Aceasta este o schimbare a culorii cu adevărat eficientă din punct de vedere energetic, folosind tehnologia E Ink (E-cerneală n.r)”, a declarat inginerul de cercetare BMW Stella Clarke. „Așa că am luat acest material – este un fel de hârtie groasă – și provocarea noastră a fost să îl punem pe un obiect 3D precum mașinile noastre”, a subliniat Clarke.

„E-cerneala” este, asftel, extrem de eficientă din punct de vedere energetic. Spre deosebire de ecrane sau proiectoare, tehnologia electroforetică nu are nevoie de absolut nicio energie pentru a menține constantă culoarea aleasă.  

Atunci când este stimulat de semnale electrice controlate de o aplicație pentru telefonul mobil, materialul aduce diferiți pigmenți la suprafață, determinând mașina să capete o nuanță sau un design diferit.

Tranziția de culoare durează doar câteva secunde, iar diferența poate fi observată imediat. De altfel, BMW a demonstrat și diverse animații care sunt posibile prin controlul digital al exteriorului mașinii.

În viitor, creatorii modelului promit că ar putea schimba culoarea vehiculului și prin intermediul unui buton de pe panoul de bord al mașinii sau prin simple gesturi ale mâinilor.

Schimbul de culoare poate fi și practic în funcție de calitățile fiecărei nuanțe: o suprafață albă reflectă mult mai multă lumină solară decât una neagră, iar acest lucru poate să ajute vara, spre exemplu. Pe vreme mai rece, o culoare exterioară închisă va ajuta vehiculul să absoarbă considerabil mai multă căldură de la soare.

În ambele cazuri, schimbările selective de culoare pot ajuta aerul condiționat al vehiculului la răcire sau încălzire, reducând cantitatea de energie necesară pentru efectuarea acestor oprațiuni.

Nu este prima dacă când vedem astfel de concepte în domeniul tehnologiei, compania Oppo oferind un prototip de smartphone care își schimbă culoarea, în anii precedenți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net