BMW a creat prima ma╚Öin─â care ├«╚Öi schimb─â culoarea! Cum func╚Ťioneaz─â VIDEO

#Best buys 7 ianuarie 2022

BMW a creat prima ma╚Öin─â din lume care ├«╚Öi poate schimba culoarea ├«n timp real ╚Öi a prezentat modelul ├«n cadrul CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas. Conceptul denumit BMW iX Flow folose╚Öte tehnologia de cerneal─â electronic─â pentru a adapta exteriorul unui vehicul la diferite situa╚Ťii sau dorin╚Ťe individuale. 

image
BMW, a creat prima mașină din lume care își poate schimba culoarea Foto: BMW

Cea mai mare inova╚Ťie pe care BMW a prezentat-o la CES 2022 este o ma╚Öin─â electric─â ce ├«╚Öi poate schimba culoarea prin intermediul unei aplica╚Ťii. Momentan, gama de culori nu este una foarte mare, ├«ns─â fiind bazat─â tehnologia E-Ink, s-ar putea ca ├«n viitor s─â existe un spectru mai larg de nuan╚Ťe, care pot fi alernate, pentru personalizarea vehiculului dup─â gustul fiec─ârui ╚Öofer.

BMW a creat prima mașină care își schimbă culoarea

Schimb─ârile de culoare sunt posibile prin dezvoltarea unui ├«nveli╚Ö special, care este adaptat exact contururilor vehiculului. Astfel, toate componentele exterioare sunt acoperite cu un material electroforetic, care este aplicat peste tabl─â asemenea unui autocolant.

Acesta integreaz─â microcapsule de pigmen╚Ťi ├«nc─ârca╚Ťi negativ ╚Öi pozitiv, care se activeaz─â atunci c├ónd energia electric─â trece prin ele la polaritatea corect─â.

Atunci c├ónd este stimulat─â de semnale electrice, tehnologia electroforetic─â aduce la suprafa╚Ť─â diferi╚Ťi pigmen╚Ťi de culoare, determin├ónd caroseria s─â capete culoarea dorit─â. 

ÔÇ×Aceasta este o schimbare a culorii cu adev─ârat eficient─â din punct de vedere energetic, folosind tehnologia E Ink (E-cerneal─â n.r)ÔÇŁ, a declarat inginerul de cercetare BMW Stella Clarke. ÔÇ×A╚Öa c─â am luat acest material ÔÇô este un fel de h├órtie groas─â ÔÇô ╚Öi provocarea noastr─â a fost s─â ├«l punem pe un obiect 3D precum ma╚Öinile noastreÔÇŁ, a subliniat Clarke.

ÔÇ×E-cernealaÔÇŁ este, asftel, extrem de eficient─â din punct de vedere energetic. Spre deosebire de ecrane sau proiectoare, tehnologia electroforetic─â nu are nevoie de absolut nicio energie pentru a men╚Ťine constant─â culoarea aleas─â.  

Atunci c├ónd este stimulat de semnale electrice controlate de o aplica╚Ťie pentru telefonul mobil, materialul aduce diferi╚Ťi pigmen╚Ťi la suprafa╚Ť─â, determin├ónd ma╚Öina s─â capete o nuan╚Ť─â sau un design diferit.

Tranzi╚Ťia de culoare dureaz─â doar c├óteva secunde, iar diferen╚Ťa poate fi observat─â imediat. De altfel, BMW a demonstrat ╚Öi diverse anima╚Ťii care sunt posibile prin controlul digital al exteriorului ma╚Öinii.

În viitor, creatorii modelului promit că ar putea schimba culoarea vehiculului și prin intermediul unui buton de pe panoul de bord al mașinii sau prin simple gesturi ale mâinilor.

Schimbul de culoare poate fi ╚Öi practic ├«n func╚Ťie de calit─â╚Ťile fiec─ârei nuan╚Ťe: o suprafa╚Ť─â alb─â reflect─â mult mai mult─â lumin─â solar─â dec├ót una neagr─â, iar acest lucru poate s─â ajute vara, spre exemplu. Pe vreme mai rece, o culoare exterioar─â ├«nchis─â va ajuta vehiculul s─â absoarb─â considerabil mai mult─â c─âldur─â de la soare.

├Än ambele cazuri, schimb─ârile selective de culoare pot ajuta aerul condi╚Ťionat al vehiculului la r─âcire sau ├«nc─âlzire, reduc├ónd cantitatea de energie necesar─â pentru efectuarea acestor opra╚Ťiuni.

Nu este prima dac─â c├ónd vedem astfel de concepte ├«n domeniul tehnologiei, compania Oppo oferind un prototip de smartphone care ├«╚Öi schimb─â culoarea, ├«n anii preceden╚Ťi.

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
BeFunky collage (17) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg
printesa charlene (6) jpg
pelerinajul la sarbatoarea sfantului cuvios dimitrie jpg