Cum ne afectează smartphone-urile când nu le folosim
În fiecare zi, dispozitivele mobile emit foarte multe semnale, precum alerte atunci când primeşti un SMS, un mesaj pe reţelele de socializare sau semnale sonore transmise de anuite aplicaţii instalate pe dispozitiv. Specialiştii au ajuns la concluzia că acestea îţi distrag atât de mult atenţia, încât ajungi să nu te mai poţi concentra 100% la activitatea pe care o întreprinzi în acel moment. Acest lucru poate duce la o productivitate scăzută la locul de muncă, potrivit siteului noobz.ro.
Academicieni de la Universitatea de stat din Florida au descoperit că notificările de pe smartphone ne distrag, chiar dacă nu le verificăm. Involuntar ne gândim la acele alerte, de unde ar putea fi, de la cine şi cât de importante sunt.
„Cu toate că aceste notificări sunt de regulă foarte scurte, pot produce gânduri către sarcini total irelevante şi mintea să rătăcească, ceea ce demonstrat că afectează executarea sarcinilor„, este concluzia studiului.
Pentru realizarea acestui studiu, un grup de voluntari au fost „bombardaţi” cu alerte. Aceştia nu au fost înştiinţaţi dinainte că le vor primi. Cei care au primit notificările au fost mai puţin productivi şi au făcut mai multe greşeli.
Cercetătorii au descoperit că numai prin recepţionarea unei alerte poate fi un element perturbator la fel de mare ca realizarea unei conversaţii telefonice sau ratarea unui apel.
În concluzie, dacă doriţi să duceţi la bun sfârşit o sarcină şi să faceţi progres, atunci mai bine ignoraţi toate sunetele de la notificările şi alertele care vin de la smartphone, poate chiar să îl închideţi cu totul.