Dacă folosești WhatsApp, poți fi victima escrocilor. Cum să nu cazi pradă trucurilor folosite de hoți

WhatsApp este locul de joacă preferat al escrocilor. Sigur te-ai lovit de anumite mesaje care ți-au dat de gândit cu privire la autenticitatea lor, precum celebra sintagmă „dorești transport OLX?”. 

Tot mai mulți utilizatori cad pradă escrocheriilor de pe WhatsApp sau Facebook Messenger
Tot mai mulți utilizatori cad pradă escrocheriilor de pe WhatsApp sau Facebook Messenger

Totuși, trebuie să fim atenți, mai ales în această perioadă, când atacurile cibernetice sunt atât de des folosite pentru a fura date personale sensibile sau pentru a înșela utilizatorii, pentru a le fura banii de pe card. 

Așadar, orice mesaj în care ni se cer datele cardului sau informații de natură personală ar trebui trecute printr-un filtru și o analiză mai amănunțită. 

Citește și Google a emis un avertisment pentru toți utilizatorii Chrome. Iată la ce să te aștepți în următoarele luni

Totuși, așa cum zice și un proverb vechi, „paza bună trece primejdia rea”. Ce puncte cheie trebuie să avem în vedere atunci când primim un mesaj din partea unui necunoscut sau chiar a unui apropiat, dar care n-ar avea motive întemeiate pentru a ne cere datele cardului bancar?

Mesajele de pe WhatsApp pot fi înselătoare: La ce să fii atent când primești un mesaj de la un necunoscut

Mesajele de la escroci provin, de cele mai multe ori, de la numere necunoscute. Dacă păstrați o listă de contacte ordonată, acestea vor fi mai ușor de identificat, a apreciat Brian Higgins, specialist în securitate la Comparitech.

De asemenea, mesajele din partea escrocilor sunt, de cele mai multe ori, deghizate în mesaje oficiale, ce par să ofere o oportunitate sau asistență tehnică din partea unei companii, apelând la serviciile cu probleme ce se confruntă cu dificultăți tehnice. 

Pentru a te asigura că nu ești victima unei escrocherii, trebuie să fii atent ca, printre altele, aplicația care este folosită să fie la ultima versiune și actualizare, dar doar din spațiile oficiale - Google Play Store / Apple App Store. 

Și, cel mai important, întreabă-te de câte ori în viață ai câștigat un premiu la un concurs la care nici nu ai participat, dar și de câte ori cineva a încercat să-ți fure ceva.

Vezi și Cazurile de atacuri cibernetice au crescut cu 500%. Ce tip de smartphone e cel mai vulnerabil

Printre indiciile că e vorba de o înşelătorie se numără chiar și gramatica mesajelor pe care le primești. Dacă utilizatorul are un mesaj destul de lung, dar plin de dezacorduri, poți să fii sigur că acesta a fost tradus prin intermediul unui soft, precum Google Translate. 

În cele din urmă, mesajele conțin link-uri spre site-uri care nu au un domeniu înregistrat oficial, precum .com sau .ro . Dacă un site este de forma numesite.sitepersonal.net, ar trebui să-ți pui un semn de întrebare cu privire la veridicitatea mesajului. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net