Prăbușirea de pe piața crypto: cum s-a întâmplat și de ce contează

Criptomonedele Luna și TerraUSD s-au prăbușit, iar asta indică un viitor neprielnic pentru piața crypto. Iată de ce prăbușirea unei criptomonede, la început de criză financiară, este un motiv de îngrijorare pentru investitori.

Criptomonedele s-au prăbuşit iar
Criptomonedele s-au prăbuşit iar

Piața criptomonedelor nu este un loc sigur, în acest moment. Cu o simplă căutare pe Google, veți vedea cum fiecare monedă virtuală se duce în jos, înregistrând pierderi enorme.

Eveniment istoric pe piața crypto

Bitcoin și Ethereum sunt la cele mai scăzute puncte din ultimii doi ani, iar altcoins-urile, precum Dogecoin și Cardano, încearcă să rămână relevante. 

Deși este dureros pentru investitorii în crypto, această scădere nu este fără precedent. Criptomonedele sunt renumite pentru volatilitatea lor, iar condițiile economice furtunoase doboară și piața de valori. 

Ceea ce este fără precedent, însă, este prăbușirea criptomonedei Luna și a monedei  TerraUSD. 

Ce este TerraUSD? Este o criptomonedă stabilă (Stablecoin), dar care a fost lovită de o mare problemă. Milioane de dolari investiți în moneda respectivă s-au vaporizat peste noapte.

Citește și Cum să profiți de prăbușirea de pe piața bursieră și crypto. Trei sfaturi pentru investitorii începători

Pentru a înțelege catastrofa de pe piața crypto, mai întâi, trebuie să aflăm ce este o monedă stabilă. În esență, este o criptomonedă care este legată de o monedă centralizată, de exemplu. 

Cele mai mari astfel de monede sunt Tether și USDC, care, la fel ca majoritatea monedelor stabile, sunt legate de dolarul american. Așadar, dacă aveți 1.000 de criptomonede USDC, de exemplu, acestea pot fi schimbate oricând cu 1.000 dolari americani. 

Diagrama pentru Terra în lei românești
Diagrama pentru Terra în lei românești

Moneda TerraUSD a fost concepută pentru a păstra o paritate de 1:1 cu dolarul american, dar care s-a lovit de probleme pe data de 9 mai, când s-a prăbușit la valoarea de doar 13 cenți. Apoi, există criptomoneda Luna, piesa centrală al acestui ecosistem. 

Prețul criptomonedei a scăzut de la valoarea de 116 dolari, înregistrată în luna aprilie, la doar câțiva cenți, reprezentând cea mai mare scădere care a fost înregistrată vreodată pe această piață a criptomonedelor. 

Cum s-a întâmplat cea mai mare catastrofă de pe piața criptomonedelor

Totul a început într-o sâmbătă, pe data de 7 mai. TerraUSD, în valoarea de peste 1 miliarde de dolari, a fost scoasă din Protocolul Anchor, iar sute de milioane de monede au fost vândute imediate.

Această panică a fost realizată în urma creșterilor exponențiale a ratelor dobânzilor, dar și din cauza inflației. 

Panică generală i-a împins pe investitori să-și retragă banii din activele digitale și să se pregătească pentru o perioadă mai grea, așa cum foarte mulți economiști preconizează. 

De ce contează foarte mult ceea ce s-a întâmplat?

Investitorii se întreabă dacă Bitcoin mai reprezintă siguranța financiară
Investitorii se întreabă dacă Bitcoin mai reprezintă siguranța financiară

În primul rând, peste 15 miliarde de dolari s-au evaporat doar în urma prăbușirii Luna și TerraUSD. Nu este clar, totuși, câți oameni și-au pierdut economiile investind în această criptomonedă. 

Vezi și Investitorii au intrat în panică! Piața bursieră și piața criptomonedelor s-au prăbușit

Totuși, potrivit unui raport al Boroughs Fortis Digital, această prăbușire nu s-a limitat doar la ecosistemul creat în jurul ei. După prăbușirea care a avut loc, mai mulți investitori au decis să-și retragă complet banii chiar și din Bitcoin și Ethereum, care, în ciuda problemelor mondiale, continuă să rămână relevante. 

De asemenea, problemele pe care TerraUSD le-a avut au ridicat și mai multe semne de întrebare. Deoarece era percepută drept o criptomonedă stabilă (stablecoin), aceasta a atras foarte mulți investitori. Totuși, după o asemenea scădere, ce a avut loc într-o singură noapte, foarte multă lume este destul de rezervată și se gândește de două ori, dacă merită să-și investească banii. 

Criptomonedele au fost apreciate, deoarece au venit drept o alternativă pentru banii clasici. Acestea nu erau centralizate și nu depindeau de niciun guvern. Totuși, aceste monede virtuale nu s-au mai întâlnit, până acum, cu probleme economice severe, similare cu cele din ziua de astăzi.

Problemele deja existente de pe piața economică, datorate pandemiei cu Sars-Cov-2, dar și războiul din Ucraina au împins aceste monede spre minime istorice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net