Investitorii au intrat în panică! Piața bursieră și piața criptomonedelor s-au prăbușit

Ultima actualizare:

Piața bursieră și piața criptomonedelor s-au prăbușit în ultimele ore, atingând unele dintre cele mai scăzute valori înregistrate în anii aceștia.

Bitcoin și piața bursieră s-au prăbușit în doar câteva ore
Bitcoin și piața bursieră s-au prăbușit în doar câteva ore

Cea mai populară monedă virtuală, Bitcoin, a coborât până la valoarea de 27.000 de dolari per unitate. Scădere a fost puternic resimțită de investitori, care acum sunt în impas și au o mare dilemă: să cumpere, cât e la acest preț, sau vândă, ca să-și salveze și restul banilor investiți

Bitcoin e în cădere liberă

În doar câteva zile, Bitcoin a coborât de la valoarea de 35.000 de dolari, de pe 8 mai, până la valoarea de 26.675 de dolari, cu cât a fost evaluată astăzi, 12 mai, la ora 06:45.

Bitcoin se menține pe un trend descendent de luni bune. În ultimele șase luni, moneda s-a devalorizat cu 57,76 %, iar în ultimul an, aceasta a scăzut cu 46,91 %. 

Citește și Ai criptomonede? Sfaturile importante ale lui Elon Musk cu privire la viitoarea inflație

Comparativ, și luna mai a anului 2021 a fost una problematică pentru Bitcoin. În 2021, moneda s-a prăbușit până la valoarea de 35.000 de dolari. Anterior, în luna aprilie a anului trecut, moneda se afla la cel mai ridicat preț întâlnit vreodată, 58.000 de dolari. 

Trendul descendent al lui Bitcoin a început încă din luna noiembrie, când a atins valoarea de 67.000 de dolari. Începând de atunci, evenimentele geopolitice și problemele economice din țările ce sunt recunoscute pentru minatul de Bitcoin au influențat grav evoluția monedei virtuale. 

Evoluția criptomonedei Bitcoin
Evoluția criptomonedei Bitcoin

Întreaga piață a criptomonedelor a urmat „trendul Bitcoin” și s-a prăbușit. Încă de la apariția lui, pasionații de criptomonede au sperat că Bitcoin va rămâne ferm în fața inflației și a crizelor mondiale, dar se pare că acest lucru nu s-a adeverit. 

Criptomonedele nu au, de cele mai multe ori, niciun emitent central sau autoritate care să le reglementeze. Mulți au susținut că această independență față de guverne ar trebui să asigure investitorii că Bitcoin își va păstra valoarea în fața crizelor economice, războaielor sau schimbărilor drastice din politica internațională.

Ce este Bitcoin

Bitcoin este o monedă virtuală, care s-a recomandat drept un obiect de valoare virtual, similar cu aurul. Încă de la apariția sa, utilizatorii au început să privească cu uimire cum o monedă virtuală, care are baze în lumea reală doar prin procesul de minare și raportul economic de cerere-ofertă, reușește și-și propune să înlocuiască aurul ca mod de stocare al valorii.

Vezi și Povestea El Salvador, țara care și-a salvat economia și a construit spitale folosind Bitcoin

De la apariția lui, și alte criptomonede au apărut pe piața crypto. Multe dintre acestea doreau să devină „noul Bitcoin”, altele, în schimb, aveau rolul de a repara unele probleme pe care BTC le avea în sistemul de tranzacționare. 

Sistemul de tranzacționare, chiar dacă se pretinde unul modern, este destul de încet. Pentru fiecare tranzacție pe care o faci, un utilizator terț este nevoit să-ți accepte tranzacția. Bineînțeles, acceptarea tranzacție necesită putere de calcul și un calculator performant, iar resursele folosite de acesta pentru acceptarea tranzacție sunt răsplătite cu criptomonede.

Piața bursieră, provocări pentru investitori

Alături de piața crypto, și piața bursieră a urmat acest trend negativ. S&P 500, indicele bursier la care sunt înregistrate cele mai importante 500 de companii din lume, a înregistrat o scădere cu 1,65%, de la deschiderea pieței.

De asemenea, lucruri nu sunt roz nici pentru Meta, care a pierdut 4,51 % din valoare, în doar câteva ore. În acest moment, compania Meta, care deține Facebook și Instagram, a fost evaluată la 188,74 dolari per acțiune. 

Evoluția la bursă a companiei Meta
Evoluția la bursă a companiei Meta

Așa cum era de așteptat, nici Apple nu o duce mai bine. Compania a înregistrat o scădere de 5,18 %, costul unei acțiuni în cadrul companiei fiind evaluată la 146,50 dolari. 

De la începutul anului, S&P 500 se află pe un trend descendent, pierzându-și 17,96 % din valoare până pe data de 12 mai. De asemenea, piața bursieră se află în scădere continuă de un an întreg. Din 12 mai 2021 și până astăzi, S&P 500 a pierdut 43,41% din valoarea sa.

Evoluția indicelui S&P500
Evoluția indicelui S&P500

De ce a scăzut piața crypto și piața bursieră?

Cele două piețe au fost profund afectate de războiul din Ucraina, care a exacerbat inflația. Înainte de invazie, lumea se confrunta cu probleme privind lanțurile de aprovizionare și prețul petrolului, iar războiul din Europa a făcut ca aceste lucruri să fie accelerate. 

De asemenea, chiar și un mare motor economic, China, a fost profund afectat de focarele cu virusul Sars-Cov-2, care a ținut mai mulți muncitori închiși în case. 

Deoarece inflația la nivel mondial e o problemă, mulți investitori își retrag banii din active fizice sau digitale și preferă să-și folosească veniturile pentru a încerca să-și facă un trai mai bun, pe măsură ce prețurile la alimente și energie cresc galopant. 

Totuși, rămâne de văzut dacă aceste scăderi vor continua. Mulți consideră că lucruri se vor înrăutăți, deoarece mai mulți investitori vor intra în panică. Anterior, când Bitcoin a scăzut sub 30.000 de dolari, investitorii au profitat de această scădere și au văzut asta ca pe o oportunitate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net