Primul Waze pur românesc. Cum să vezi calitatea drumurilor
După o perioadă în care șoferii trebuiau să meargă pe propriul instinct când era vorba de calitatea drumurilor, se pare că primul Waze făcut de români va avea în vedere nu graficul, ci calitatea drumurilor din România.
Așa cum se știe deja, calitatea drumurilor în România lasă de dorit, iar în unele cazuri, când avem cea mai mare nevoie de un drum liber și curat, suntem nevoiți să rămânem la drumul nostru plin de gropi, pentru că este mult mai rapid.
Cum accesezi noua aplicație
Ei bine, se pare că aplicatia web-GIS CESTRIN pentru monitorizarea proiectelor rutiere ne va ajuta să alegem drum de care avem nevoie în funcție de stadiul acesta de construcție. Așadar, autoritățile au fost mandatate să pună bazele unui sistem on-line, prin care fiecare participant la trafic poate semnala starea drumului pe care-l străbate.
„Administratorul punctului național de acces (...) realizează un sistem național pentru raportarea voluntară, accesibil online tuturor utilizatorilor drumurilor, pentru a facilita colectarea detaliilor privind evenimentele transmise de utilizatorii drumurilor și de vehicule și a oricăror altor informații legate de siguranță care sunt percepute de cel care informează ca fiind un pericol real sau potențial pentru siguranța infrastructurii rutiere.”, se arată în Ordonanța Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 265/2008, potrivit HotNews.
Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică este cel care operează Punctul Național de Acces, sistemul deschis de raportare al problemelor de pe drumurilor publice. Totuși, serviciul este unul cu acces restrâns, disponibil pentru înregistrare doar companiilor publice și autorităților locale.
Aplicația poate fi accesată folosind link-ul de aici
Ce o să poți raporta în cadrul aplicației
Șoferii vor putea raporta problemele legate de calitatea carosabilului, dacă marcajele sau semnele rutiere sunt lipsă, dacă drumurile sunt cu acces îngreunat din cauza condițiilor meteorologice, zone de accident ce nu au fost securizate, zone în care vizibilitatea este redusă, existența unor vehicule ce circulă pe contrasens, locuri în care există blocaje sau obstacole, dar și alte zone în care sunt lucrări de întreținere sau construcție a drumurilor publice de durată scurtă.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!