Terme romane de lux sub 'Drumul vinului'
Lucrările de modernizare la ''Drumul vinului'', în zona localităţii buzoiene Pietroasele, au scos la iveală ruinele unui edificiu vechi de peste 1600 de ani cunoscut drept 'Termele Împăratului Constantin Cel Mare'.
Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean Buzău, a declarat că termele deserveau Castru roman de la Pietroasele, avanpostul răsăritean al imperiului roman de răsărit în secolul al IV-lea după Hristos.
Potrivit sursei citate, arheologii buzoieni au reuşit să lucreze sub drumul care face legătura între localităţile Pietroasele şi Verneş, mai nou cunoscut sub numele de Drumul vinului, în urma unui proiect european în valoare de 30 milioane de euro.
'Din primele cercetări arheologice rezultă că este vorba despre o construcţie foarte luxoasă având pereţii interiori acoperiţi cu picturi şi marmură pe pardoseală. Totodată a fost scos şi un obiect de cosmetică din bronz folosit în capitala imperiului', a spus Doina Ciobanu.
Directorul Muzeului Judeţean a mai spus că dacă cercetările vor scoate la lumină şi alte piese importante, şoseaua va fi suspendată pentru ca viitorii vizitatori care vor parcurge acest traseu, cunoscut drept Drumul vinului, să poată admira în toată plenitudinea o parte din castru, construit în urmă cu 1600 de ani.